U ljudskom tijelu, kalcij se nalazi kao naslaga na kostima i zubima, a tragovi ovog minerala se nalaze i u cirkulatornom sistemu.Kalcij se može pronaći u mlijeku i mliječnim proizvodima kao što su sir i jogurt. Osim toga, orasi, sjemenke i mahunarke također su dobri izvori kalcija. Većini je poznato da je mlijeko najbolji izvor kalcija, ali i konzumiranjem brokule ćete uveliko doprinijeti prisustvu kalcija u vašem organizmu. Kada govorimo o mlijeku, najviše kalcija sadrži obrano i punomasno mlijeko. Neke vrste ribe kao što je sardina ili losos, zeljasto povrće uključujući brokulu i špinat, narandžin sok, žitarice, ostrige, soja, bademi i grašak su također bogati kalcijem.

Simptomi nedostatka kalcija

Nije teško osjetiti nedostatak kalcija u tijelu. To je osjećaj kada vas bole mišići ili odjednom dobijete grčeve, a srce vam ubrzano lupa. Visok krvni pritisak, osteoporoza, gubitak zuba, bolesti desni, nesanica, predmenstrualni grčevi i artritis su također pokazatelji nedostatka kalcija u tijelu.
Djeca često pate od rahitisa, kosti postanu slabe i gipke, imaju povijene noge, utonula prsa, a sve zbog nedovoljnog snabdijevanja kalcijem od samog rođenja. Prema tome, veoma je važno djeci koja su u razvoju obezbijediti dovoljne količine kalcija kako bi se smanjio rizik od osteoporoze u starosti.

Prednosti kalcija

Kalcij je mineral potreban zdravlju kostiju, desni i zuba. Doktori često preporučuju snabdijevanje kalcijem ženama koje pokazuju rane znakove problema s kostima, kao što je osteoporoza. Jača kičmu i osigurava pravilan oblik tijela, smanjujući rizik od oboljenja leđa. Održava pravilan oblik kostiju i sprječava skeletne probleme kao što su artritis i, već spomenuta osteoporoza koji mogu izazvati izuzetne bolove i onemogućiti normalno kretanje.

Sprječava gojaznost

Kalcij je djelotvoran u održavanju optimalne tjelesne težine kod muškaraca i žena. Ako postoji nedostatak kalcija u ishrani, tijelo će težiti ka tome da oslobodi paratiroidni hormon, što zauzvrat potiče kosti da puste kalcij u krvotok, održavajući na taj način ravnotežu. S druge strane, paratiroidni hormon stimuliše stvaranje masti, što može doprinijeti gojaznosati. Zato se potrudite da unosite dovoljnu količinu kalcija u tijelo kako biste spriječili gojaznot i druge popratne poremećaje.

Štiti srčane mišiće

Dovoljna količina kalcija obezbjeđuje normalno zatezanje i opuštanje srčanih mišića. Kalcij također pomaže i nervnom sistemu u održavanju normalnog pritiska u arterijama. Ako dođe do pada kalcija, hormon kalcitrol se oslobađa, što doprinosi stiskanju, odnosno ukočenosti arterija, povećavajući na taj način krvni pritisak. Srčanim mišićima su potrebni vanćelijski joni kalcija za kontrakciju. Kada se unutarćelijska koncentracija kalcija poveća, kalcijevi joni se skupe u protein troponin koji pokreće vanćelijsku tekućinu i unutarćelijske zalihe, pa čak i skeletne mišiće koje aktiviraju zalihe kalcija.

Štiti od raka debelog crijeva

Adekvatan unos kalcija ublažava rizik od nastanka raka debelog crijeva i rast polipa. Kalcij smanjuje rizik od adenoma, dobroćudnih tumora u debelom crijevu. To je zapravo preteča raka debelog crijeva, ali još uvijek ne možemo sa sigurnošću tvrditi da kalcij u potpunosti smanjuje rizik od raka. Višak kalcija ostaje u vašim crijevima nakon što tijelo uzme ono što mu treba. Na ovom putu kroz debelo crijevo, vjeruje se da je ovaj neupijeni kalcij vezan za pokretače raka, pa se zajedno izlučuju iz tijela. Istraživanja su pokazala da hrana koja sadrži kalcij, ali i sam kalcij obezbjeđuje ovu zaštitu. Dodatak kalcija bi se trebao uzimati u tečnom stanju, zato što se tečni vitamini bolje apsorbuju od pilula.

Sprječava predmenstrualne tegobe

Dovoljnim unosom kalcija u organizam ublažavaju se predmenstrualne tegobe kao što je vrtoglavica, promjene raspoloženja, hipertenzija, itd.. Nizak nivo kalcija može izazvati oslobađanje hormona koji su odgovorni za predmenstrualnu promjenu raspoloženja uključujući, između ostalog, razdražljivost i depresiju.

Sprječava kamenac u bubrezima

Bubrežni kamenci su ustvari kristalizirane naslage kalcija i drugih minerala u ljudskom urinarnom sistemu. Najučestaliji oblik kamenca je oksalatni kamenac. Ranije se smatralo da prevelik unos kalcija proizvodi kamenac u bubrezima, ali posljednje istraživanje je pokazalo da ishrana obogaćena kalcijem znatno smanjuje opasnost od pojave bubrežnog kamenca. Ukratko, kalcij u hrani ne izaziva kamenac, ali konzumacijom vode sa viškom ovog minerala možete doprinijeti stvaranju bubrežnog kamenca.

Reguliše krvni pritisak

Neka istraživanja su pokazala da vegetarijanska ishrana sa visokom količinom kalcija, magnezija, kalija i vlakana smanjuje krvni pritisak, dok su druga pokazivala da prevelik unos kalcija rezultira hipertenzijom, odnosno, povišenim krvnim tlakom. Kasnije se pokazalo da je ipak tačan podatak kako veći unos kalcija reguliše, odnosno smanjuje krvni pritisak.

Doprinosi zdravlju zuba i desni

Kalcij štiti vaše zube održavajući čeljusnu kost jakom i čvrstom tokom cijelog života, čini da zubi budu stisnuti, što onemogućava razvoj bakterija. Djeca u razvoju bi trebala unositi najviše kalcija zbog jačanja zuba i kostiju.

Kalcij je najvažniji mineral, ali većina ga zanemaruje.Mnoga djeca izbjegavaju mlijeko i mliječne proizvode, ali svi bi trebali znati kako izbjegavanje proizvoda bogatih kalcijem i nedostatak ovog minerala u tijelu može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Ukoliko ne volite mlijeko i mliječne proizvode, pokušajte ih ukombinovati sa drugim namirnicama ili žitaricama koje volite, jer je kalcij jedan od najvažnijih elemenata zdrave ishrane i zdravog života.