Kalij je mineral potreban tijelu za normalnu probavu, grčenje mišića, provođenje elektriciteta, funkcije srca i ćelija. Mnoge namirnice sadrže kalij, ali neki ljudi ne konzumiraju dovoljno tih namirnica ili nemaju povoljne uslove za apsorpciju tog minerala, što može dovesti do njegovog nedostatka. Nizak nivo kalija u tijelu može biti opasan i treba ga nadoknaditi što je prije moguće.

Preporučeni unos kalija

Stručnjaci tvrde da bi bebe do 6 mjeseci trebale konzumirati 400 mg, za a one između 7 i 12 mjeseci preporučuje se količina od 700 mg kalija dnevno. Djeci starosne dobi od 1 do 3 godine potrebno je 3.000 mg na dan, između 4 i 8 godina 3.800 mg, a djeci u dobi između 9 i 13 godina, 4.700 mg dnevno. Svaka osoba od 14 godina i više trebala bi konzumirati 4700 mg dnevno, a dojilje do 5100 mg dnevno.

Znakovi nedostatka kalija

Znakovi nedostatka kalija, također poznati kao hipokalemia, podrazumijevaju abnormalnu srčanu aritmiju, glavobolju, mišićne grčeve, paralizu i slabost. Ovi znakovi se ne javljaju dok nivo kalija ne bude zaista nizak, pa mnogi liječnici dijagnosticiraju hipokalemiju testiranjem krvi.

Uzroci

Uzimanjem određenih lijekova, uključujući diuretike, laksative, antacide, neke antibiotike, inzulin, kortikosteroide, amfotericin B i flukonazol i možete smanjiti razinu kalija. Zdravstvene tegobe, kao što su povraćanje, proljev, poremećaji u ishrani, hipotireoza i hronična oboljenja bubrega također mogu dovesti do hipokalemije.