Karotenoidi su crveni, žuti i narandžasti pigmenti koji se nalaze u biljnoj hrani, a rijetko su prisutni u hrani životinjskog porijekla, kao što su mliječni proizvodi, jaja i meso. Oni su također dostupni u obliku dodatka. Karotenoidi koji se nalaze u hrani manje su bioraspoloživi od onih u dodacima, što znači da vaše tijelo manje učinkovito može apsorbirati karotenoide iz hrane, međutim, sjeckane i kuhane biljne namirnice mogu povećati bioraspoloživost.

Beta-karoten

Beta-karoten je karotenoid pro-vitamina A, što znači da vaše tijelo može proizvesti vitamin A iz ove supstance. Najčešće se koristi da obezbijedi dio ili cijeli sadržaj vitamina A iz multivitaminskih dodataka. Vitamin A je potreban za normalan vid, a pomaže i u reprodukciji ćelija. Namirnice koje sadrže beta-karoten su paprike, kelj, špinat, mango, tikvice, mrkve, breskve i slatki krompir.

Likopen

Likopen je karotenoid koji se prvenstveno nalazi u proizvodima od paradajza, a kaša od ove povrtne biljke jedan je od najboljih izvora ovog karotenoida. Sok od povrća, lubenica i grejp također pružaju dijetalni likopen. Ovaj nutrijent može ponuditi antioksidacijske beneficije, što znači da može spriječiti slobodne radikale u tijelu od nastajanja kancerogenih oboljenja. Ovaj karotenoid može biti koristan za sprječavanje raka prostate, iako studije koje vežu likopen za prevenciju raka nisu konačne.

Lutein

Lutein je obično dostupan u obliku dodatka, ali se može pronaći u kelju, špinatu, peršunu, brokuli, kukuruzu, kiviju i narandži. Ovaj karotenoid se promoviše kao anti-upalni agens. Može biti posebno učinkovit za smanjivanje upala u očima i tkiva oko očiju. Obzirom da je potencijalno sredstvo za ublažavanje upale, lutein može smanjiti rizik od očnih bolesti kao što su katarakt i makularna degeneracija.

Zeaksantin

Baš kao lutein, i zeaksantin može pomoći u prevenciji katarakte, navodi se u studiji objavljenoj u decembru 2004 u “Journal of Nutrition”. Ovaj karotenoid može pomoći u zaštiti leće u očima od izlaganja ultraljubičastom svjetlu, faktora rizika za kataraktu. Antioksidativna svojstva zeaksantina također mogu spriječiti oksidaciju slobodnih radikala, koji mogu napasti i oštetiti leće u očima. Brokula, kelj i špinat bogat su izvor ovog karotenoida.