Lubenica je porijeklom iz Afrike, a u cijelom svijetu se uzgaja već stoljećima. Njena kora je zelena, sa crvenim mesom i crnim sjemenkama u unutrašnjosti. Slatka je i sočna, bogata nutrijentima koji su vrlo korisni za zdravlje čovjeka. Može opustiti krvne žile, poboljšati cirkulaciju, pa čak i libido i erektilne disfunkcije, tvrdi Medical News Today. Citrulin u lubenici pretvara se u arginin, amino kiselinu koja je pogodna za srce i cirkulatorni sistem.

Nutrijenti koji se nalaze u lubenici

Lubenica i njen svježi sok sadrže više likopena i beta-karotena od paradajza. Tamno crvena lubenica posebno je bogata ovim zaštitnim fitonutrijentima, prirodnim biljnim spojevima koji obezbjeđuju njeno pozitivno djelovanje na zdravlje tijela.

100 gr na kockice izrezane lubenice sadrži samo 25 kalorija i 6 grama ugljikohidrata, bez masti i bez natrija, tvrdi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Obezbjeđuje 10 % od potrebne dnevne količine vitamina C i 8 % vitamina A, a Vitamini C i A su antioksidansi koji štite ćelije od oštećenja.

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Posljednja istraživanja ukazuju na djelovanje likopena na debljinu karotenoidnih arterija, te na njegovu moć u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti štiteći LDL ili dobri holesterol od oksidacije. Pream knjizi “Prehrana i bolesti srca: uzroci i prevencija“ autora Ronalda Rossa Watsona i Victora Preedija, visoke koncentracije likopena u masnom tkivu povezane su s nižim stopama srčanog udara, pogotovo kod muškaraca nepušača. Zaštita zdravlja srca presudna je za održavanje dobre cirkulacije, a oksidacija LDL-a odnosi se na negativne promjene koje mogu dovesti do srčanih oboljenja. Konzumiranjem soka od lubenice povećavate razinu likopena više nego konzumacijom paradajz soka. Lubenica i druge namirnice bogate antioksidansima sprječavaju oksidaciju LDL-a, smanjuju rizik od ateroskleroze i otvrdnuća arterija koje uzrokuju opasne probleme s cirkulacijom, tvrde autori.

Snižava krvni tlak

Ekstrakt lubenice smanjuje krvni tlak kod gojaznih, sredovječnih osoba koje imaju problema sa hipertenzijom. Istraživači u studiji rađenoj u junu 2012. godine zaključili su da ekstrakt lubenice smanjuje arterijski pritisak, iako je potrebno dodatno istraživati. Većina ispitanika su bile gojazne žene u postmenopauzi s blago visokim krvnim tlakom.

Iako je lubenica slatka, ima nisko glihemijsko opterećenje. Glihemijsko opterećenje podrazumijeva količinu ugljikohidrata po obroku, nudeći precizniji uticaj hrane na šećer u krvi od samog glihemijskog indeksa. Nikada ne pokušavajte sami dijagnosticirati ili liječiti zdravstveni problem. Razgovarajte sa svojim liječnikom o svim medicinskim problemima. Odgađanje tretmana za srčane ili cirkulatorne probleme može imati ozbiljne posljedice.