Sir je odličan izvor proteina i kalcija, a s obzirom na to da proteini ublažavaju glad i održavaju vas duže sitim, određene vrste sira u adekvatnim količinama mogu vam pomoći u mršanju. Kao dio dobrog nutricijskog plana, proteini u siru mogu usporiti apsorpciju ugljikohidrata koje unosite konzumiranjem određenih namirnica i na taj način vam pomoći da izbalansirate nivo šećera u krvi, a uz to da poboljšate i vaše raspoloženje, također.

Kalcij u siru pomaže da ojačate vaše zubi i kosti, te spriječite osteoporozu. Ženama može pomoći i ublažavanjem problema koji se javljaju u predmenstrualnom ciklusu. Sir sadrži i druge nutrijente kao što su cink i biotin. Cink pomaže u izgradnji i obnovi tkiva, sprječava i liječi makularnu degeneraciju, štiti kožu i pomaže da očvrsnete vaše nokte. Oba ova nutrijenta, cink i biotin, važni su za zdravlje kose.

Ipak, konzumiranje sira nekad može predstavljati i problem, jer često sadrži visok nivo zasićenih masti, čiji višak može povećati rizik od kardiovaskularnih oboljenja, visokog holesterola, artritisa i slabljenja memorije. Osim toga, konzumiranjem veće količine određenih vrsta sira možete nabaciti suvišne kilograme zbog njihove visokokaloričnosti.

Mozzarela

Mozzarella je dobar izvor proteina i kalcija, ali je i vrlo kalorična, sa visokim sadržajem zasićenih masti, što može povećati rizik od kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa tipa 2, artritisa i slabljenja memorije. Opredjeljenjem za manje masnu ili nemasnu mozzrelu sa minimiziranim sadržajem manje zdravih dodataka, birate odličan način da iskoristite sve nutritivne prednosti te vrste sira.
Kalcij u mozzarelli pomažeda održite zdrav krvni pritisak. Ipak, s obzirom na to da većina sireva ima visok sadržaj natrija u sebi, osobe s visokim krvnim pritiskom trebaju jesti sir samo u umjerenim količinama i birati one vrste sa manje natrija.

Parmezan

Parmezan je popularni tvrdi sir koji se koristi u salatama i jelima od tjestenine. Ako patite od migrene, važno je znati da sirevi poput parmezana mogu biti okidač tom problemu.

Feta sir

Feta je slani sir koji se najčešće koristi u grčkoj kuhinji. Obični feta sir ima relativno visok sadržaj masti , pogotovo zasićenih, što može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, artritisa i slabljenja memorije. Da biste držali kalorije pod kontrolom, konzumirajte manje masne vrste feta sira, u umjerenim količinama.