Sok od brusnice izvor je vitamina C i dijetalnih vlakana, a u svom sastavu ima i minerale kao što su mangan, kalcij, fosfor, kalij, natrij, te beta-karoten, zbog čega ovaj napitak nudi mnogobrojne zdravstvene prednosti.

Sprječava nastajanje infekcija

Konzumiranjem jedne čaše ovog soka dnevno smanjujete rizik od infekcija i sprječavate cistitis. Sok od brusnice također sadrži hemijske spojeve zvane proantocijanidi. To su snažni antioksidansi, koji smanjuju prijanjanje bakterija za mjehur ćelija.

Održava zdrav kardiovaskularni sistem

Sok od brusnice sadrži moćne antioksidanse koji pomažu da se spriječe ili poprave štete uzrokovane slobodnim radikalima, a konzumiranje ovog soka pomaže u povećanju dobrog holesterola i smanjenju lošeg (LDL) holesterola. Ove prednosti mogu se pripisati prisutnosti polifenola u soku od brusnica.

Sprječava nastajanje karijesa

Prema novim istraživanjima, sok od brusnice sprječava nastajanje karijesa. Hemikalije koje se nalaze u soku, sprječavaju lijepljenje bakterija za zube, što sprječava i nastanak dentalnog plaka.

Sprječava rak

Brusnica sadrži proantocijanidine, spojeve koji sprječavaju rast različitih ćelija raka. Prema istraživanjima, proantocijanidi mogu zaustaviti razvoj mikro-tumora u krvnim žilama, a redovna konzumacija soka od brusnice sprječava brz rast tumora. Hemikalije u brusnicama također mogu spriječiti razmnožavanje ćelija raka dojke.

Liječi prehladu

Svježi sok od brusnice učinkovit je u borbi protiv infekcija, pa liječi upale grla i prehlade.

Doprinosi rastvaranju masnih naslaga

Sok od brusnice bogat je organskim kiselinama koje imaju emulgirajući efekt na masne naslage koje se nakupljaju u tijelu, što je dobro za osobe koje žele da se riješe suvišnih kilograma.

Sprječava nastanak bubrežnog kamenca

Velika količina kiselih komponenti u soku od brusnice sprječava nastanak bubrežnog kamenca i tegoba koje se javljaju usljed ovog oboljenja.

Jača kosti i zube

Iako je sama brusnica prirodni izvor kalcija, mnogi proizvođači soka dodaju extra kalcij, zbog čega ovaj napitak smanjuje rizik od nastajanja osteoporoze.

Sprječava čir na želucu

Redovnom konzumacijom brusnica uništavate bakterije koje uzrokuju stomačne probleme i sprječavate nastajanje želučanih tegoba.