Koliko je zdrava ishrana važna za kožu

Koža je najveći ljudski organ čija je glavna funkcija da štiti unutrašnjost čovjekovog tijela od štetnih, vanjskih djelovanja. Da bi izgledala lijepo, ali i uspješno obavljala svoju primarnu funkciju, koži je neophodna i zdrava ishrana.

Proteini

Nedovoljna konzumacija proteina ili opskrba proteinima iz manje zdravih izvora kao što je prerađeno crveno meso može imati negativan utjecaj na kožu. Konzumiranje namirnica obogaćenih proteinima kao što su riba, grah, mahunarke i jaja važno je za zacjeljivanje rana i održavanje elastičnosti kože. Morate pažljivo birati namirnice koje su izvor proteina, jer hrana sa mnogo zasićenih masti kao što je crveno meso ili punomasni mliječni proizvodi može utjecati na brže starenje.

Ugljikohidrati

Ugljikohidrati su veoma važan izvor energije i ukoliko ih ne unosite dovoljno, vaše tijelo će početi da razgrađuje proteine za energiju, umjesto da ih koristi za održavanje zdravlja i elastičnosti kože. S druge strane, ako ih jedete previše, možete izazvati negativan učinak na kožu. Da biste održali vašu kožu lijepom i zdravom, najbolje je da se opredijelite za ishranu koja podrazumijeva integralne žitarice, voće i povrće.

Tekućina

Neophodno je da pijete veću količinu vode ili neke druge tekućine tokom dana kako biste održali normalnu hidrataciju u svim tjelesnim tkivima, uključujući i kožu. Nedovoljan unos tekućine može izazvati suhu kožu ili umanjiti sposobnost ovog organa da održi svoj normalan oblik. Preporučuje se dnevna količina vode od 8 do 9 čaša.

Hrana bogata antioksidansima

Mnoga istraživanja su pokazala da je hrana bogata antioksidansima kao što su borovnice, paradajz, špinat, losos, orašasti plodovi i mahunarke, veoma pogodna za kožu, zajedno sa namirnicama koje u sebi sadrže omega-3 masne kiseline. Osim spomenutih namirnica, preporučuje se i zeleni čaj, te avokado i jaja koji u sebi sadrže biotin, vitamin koji sprječava sušenje kože.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*