Koliko kafa djeluje na mozak

Kafa je drugi najzastupljeniji proizvod u svijetu, što dokazuje i činjenica da se godišnje konzumira više od 500 milijardi šoljica ovog napitka, tvrdi ABC news. Jedan od glavnih razloga za njenu popularnost je kofein, koji na mozak djeluje kao stimulans, a osim što će vas održati budnim, kafa ima mogućnost da spriječi pad kognitivnih sposobnosti povezan sa starenjem i oboljenjima poput Alzheimerove bolesti.

Mentalna budnost

Kafa povećava energiju, održava budnost i nakon konzumiranja 300 ml kafe, žene u dobi između 18 i 28 godina imale su naglo povećanje krvnog pritiska, broja otkucaja srca i mentalnu budnost, bez obzira da li su redovno pile kafu ili ne, pokazuju rezultati studije objavljene 2008.godine u „Nutrition Research“.

Kognitivne funkcije

Studija u Brazilu istražila je učinak hronične konzumacije kafe na kognitivne sposobnosti i razinu antioksidanasa u mozgu. Rezultati objavljeni u studiji iz 2011.,”Farmakologija, biohemija i ponašanje”, otkrili su da konzumacija kafe poboljšava koncentraciju i dugoročno pamćenje. Ona također štiti antioksidacijski sistem, koji može igrati važnu ulogu u sprječavanju pada kognitivnih funkcija starenjem. Istraživanja rađena na ljudskim bićima su različita. Izvještaj iz 2002.godine u izdanju “American Journal of Epidemiology,” otkriva da je konzumiranje kafe tokom cijelog života povezano sa boljim kognitivnim funkcijama kod žena starijih od 80 godina, iako to nije imalo nikakvog uticaja na muškarce u istom istraživanju, dok je drugi izvještaj, objavljen u “Evropskom žurnalu kliničke ishrane” u 2002., pokazao da konzumacija kafe jeste poboljšala kognitivne funkcije kod muškaraca.

Kratkoročno pamćenje

Istraživači u Austriji koristili su funkcionalnu magnetnu rezonancu kako bi se utvrdilo koliko kafa aktivira različite dijelove mozga kod dobrovoljaca u istraživanju. Ispitanici su apstinirali od kofeina i nikotina prije testa, a zatim su konzumirali šoljicu jake kafe sa 100 miligrama kofeina ili zamjensko piće bez kofeina. Nakon 20 minuta, sudionici su podvrgnuti testovima pamćenja i koncentracije. Rezultati, prikazani na godišnjem sastanku radiološkog društva Sjeverne Amerike u 2005. godini, pokazali su da kafa znatno povećava aktivnosti u prednjem dijelu mozga koji kontroliše pažnju i koncentraciju.

Alzheimerova bolest

Iako ne postoji lijek za gubitak pamćenja uzrokovanog Alzheimerovom bolešću, studija objavljena u 2011. godini u “Žurnalu Alzheimerove bolesti” pokazala je da konzumacija kafe starenjem može smanjiti rizik od razvoja ovog stanja. Istraživači su uočili da kafa s kofeinom može zaštititi od Alzheimerove bolesti, zbog neke, još nepoznate komponente u kafi koja djeluje sa kofeinom. Kombinacija ove dvije supstance povećava razinu komponenti krvne plazme koje se bore protiv razvoja naslaga plaka u mozgu povezanih sa Alzheimerovom bolešću.

Negativan utjecaj na mozak

Ako ste osjetljivi na učinke kofeina, velika konzumacija kofeina, od 4 do 7 šoljica kafe dnevno može imati negativan utjecaj na vaš mentalni sklop, a neke od mogućih nuspojava uključuju nemir, tjeskobu, razdražljivost i nesanicu. Visoka razina nefiltrirane kafe može povećati razinu holesterola i rizik od bolesti srca kod osoba sa posebnom genetskom mutacijom, tvrdi MayoClinic.com.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*