Koja je razlika između običnog šećera i onog kojeg nalazimo u voću i povrću? Koliko možemo jesti dnevno, a koji su znakovi da ste pretjerali? Odgovore na ova i još nekoliko pitanja u vezi sa šećerom saznajte u nastavku.

Koliko voća se preporučuje dnevno?

Povrće ima veću nutritivnu vrijednost s obzirom na to da ne utiče na šećer u krvi kao voće. Međutim, za nekog ko pokušava da smanji unos rafiniranog šećera voće je ipak dobra opcija za grickanje.

Voćni sok je drugačiji, sva vlakna bivaju odbačena. Dva do tri komada voća dnevno su u redu, iako biste trebali pokušati da uz voće uzimate i neke orašaste plodove i sjemenke. Protein usporava apsorpciju šećera u krvotok i obezbjeđuje dugotrajniju energiju.

Što se tiče šećera u krvi, određene vrste voća kao što su jabuke i bobičasto voće, puno su bolje od tropskih vrsta, kao što su mango i ananas. Sadržaj šećera u voću prirodno je veći, a posebno treba paziti na suho voće, jer je zbog odsustva vode u njemu veća koncentracija šećera.

Koja je dnevna količina šećera sigurna i da li su svi šećeri jednaki?

U novim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije zapravo pokazuju zabrinutost zbog dodanog šećera-sada preporučuju samo 5-6 kašikica dnevno.

Za pakovanu hranu nije lahko odrediti koliko sadrži rafiniranog šećera, pa je teže i kontrolisati unos šećera.

Istraživanja prije nekoliko godina su pokazala da neke žitarice sadrže skoro jednaku količinu šećera kao i krofne.

Postoje li kratkoročni znakovi konzumiranja previše šećera?

Ako ste jeli previše zasićenih masti može se desiti da vam se ispod oka ili na ramenu pojavi mala žuta grudvica.

Ako to primjetite, trebali biste provjeriti holesterol u krvi.

Ako ste jeli previše šećera postoji nekoliko stvari na koje trebate pripaziti. Simptomi niskog nivoa šećera u krvi su vrtoglavica, razdražljivost, napetost i anksioznost.

Način da to izbjegnete je da jedete malo i često. Izbjegavajte kratko zaslađivanje uz čokoladice i sl., te se opredijelite za hranu niskog glikemijskog indeksa.

Kada je u pitanju ishrana, najbolje je da pročitate dobro sadržaj ambalaže, jedite kvalitetnu hranu u manjim količinama, ali često i kada god je to moguće, jedite škrobne ugljikohidrate sa proteinima, jer će oni smanjiti glikemijski indeks i održati energiju.