Salata nas nekako uvijek asocira na zdravlje i dijetu. Ona zapravo i jeste zdravi dio ishrane, ali ako njeni sastojci nemaju pravu nutritivnu vrijednost, onda se ne bi mogla okarakterisati kao zdrava. Na primjer, salata čiji su sastojci masno meso, jaja, plavi sir, avokado i kremasti dresing može vas koštati više od 1.000 kalorija i 80 grama masti! Ipak, to ne znači da trebate odustati od salata, ali drukčijeg sadržaja.

Počnite sa jakom bazom za salatu

Krenimo redom. Počnite tako što ćete podići hranjivu vrijednost odabirom baza za salatu koje pružaju važne hranjive tvari kao što su folna kiselina i lutein. Zamijenite zelenu salatu zeljem, baby špinatom ili proljetnim miksom koji podrazumijeva različite vrste tamno zelene salate. Za manje od 20 kalorija na 500 gr možete imati ukusnu, nutrijentima bogatu bazu.

Raznobojno povrće

Iskoristite svježe povrće i stavite ga na bazu od zelenja. Sa 25 kalorija ili manje na 120 gr ne možete pogriješiti. Odaberite povrće različitih boja kako biste imali više zdravstvenih koristi-crvena paprika, brokula, mrkva, grašak, krastavci i crveni luk su uvijek dobar izbor. Naravno, ovo povrće bi trebalo biti svježe, sirovo ili skuhano na pari, bez masnih i kaloričnih dodataka kao što je maslac ili neke masne marinade.

Ne zaboravite proteine

Salata postaje obrok tek kada joj dodate proteine! Ako se odlučite za životinjske proteine, opredijelite se za posne varijante, kao što su četiri bjelanjaka, 100 gr piletine bez kožice ili purećih prsa, divlji losos, itd.. Klonite se kaloričnih mesnih prerađevina kao što su slanina i salame, te obavezno preskočite prženo meso, natopljeno teškim sosom.

Dodatak

Dodaci daju posebnu dimenziju salati, okusu i aromi zelenju, povrću i lakim proteinima. Iako su neki od ovih dodataka upakovani nutrijentima, oni su i kalorični, pa ih treba dodavati umjereno.Tako, naprimjer vašoj salati dodajte jedan od ovih sastojaka: 2 kašike čedara, parmezana, kozjeg sira, švicarskog ili feta sira; 1 kašiku isjeckanih oraha, pekana ili badema; 1 kašiku suncokretovih ili sjemenki tikve; 30 gr avokada; 10 manjih maslina; 2 kašike suhih brusnica ili grožđica.

Preljev

Neki ljudi jedu salatu samo ako ju preliju dresingom. Nažalost, preljevi mogu pretvoriti salatu od svježe i hranjive do popriličo nezdrave. Jedna kašika običnog preljeva je oko 80 kalorija i jedna kašika kremastog je gotovo 100 kalorija. Kad god je moguće, izaberite light, manje kalorične i manje masne varijante. Možete i sami napraviti preljev ako pomiješate ulje i sirće u omjeru 1:3 sa malo senfa, limuna, 100% voćnog džema ili začina za dodavanje arome.