Kesten, za razliku od drugih orašastih plodova i sjemenki, relativno je niskokaloričan, sadrži manje masti, ali je bogat mineralima, vitaminima i fitonutrijenatima korisnim za zdravlje.

Uglavnom se sastoji od škroba u odnosu na ostale sjemenke i orašaste plodove koji su visokokalorični, a sadrže proteine i masti. Njihov nutritivni sastav je gotovo sličan onom u drugim škrobnim namirnicama, kao što su slatki krompir, kukuruz, bokvica, itd. Ipak, oni su dobar izvor minerala, vitamina i kvalitetnih proteina.

Dobar je izvor dijetalnih vlakana koja pomažu u snižavanju nivoa holesterola u krvi tako što ograničavaju apsorpciju suvišnog holesterola u crijevima.

Kesten se, zbog njegovog nutritivnog profila, izdvaja od drugih orašastih plodova i sjemenki. Izuzetno je bogat vitaminom C koji je neophodan za formiranje matrice zuba, kostiju i krvnih sudova. S obzirom na to da je snažan antioksidans, kesten pruža zaštitu od štetnih slobodnih radikala.

Baš kao i zeleno lisnato povrće, kesten je bogat folnom kiselinom, potrebnom za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK. Adekvatna potrošnja hrane bogate folnom kiselinom trudnicama omogućava pravilno razvijanje fetusa.

Bogat je izvor mono-nezasićenih masnih kiselina kao što su oleinska i palmitoleinska kiselina. Studije pokazuju da mononezasićene masti u ishrani pomažu u smanjenju lošeg i povećanju dobrog holesterola u krvi. Mediteranska ishrana koja je bogata prehrambenim vlaknima, omega masnim kiselinama i antioksidansima, pomaže u sprječavanju koronarnih oboljenja arterija i udara.

Kesten je i odličan izvor minerala kao što su željezo, kalcij, magnezij, mangan, fosfor i cink, pružajući i vrlo dobru količinu kalija. Kalij pomaže u sprječavanju hipertenzivnih djelovanja natrija, smanjuje broj otkucaja srca i krvni tlak. Željezo pomaže u sprječavanju mikrocitne anemije,a magnezij i fosfor su važne komponente koštanog metabolizma.

Osim tog, kesten , je bogat i mnogim važnim vitaminima B skupine. 100 g oraha obezbjeđuje 11% niacina, 29% piridoksina (vitamin B-6), 100% tiamina, i 12% riboflavina.

Kesten, poput lješnjaka i badema, ne sadrži gluten, pa je s razlogom jedan od popularnijihh sastojaka kod osoba koje su alergične na tu supstancu.