Crna riža je namirnica vrlo bogata korisnim nutrijentima, pa sadrži više antioksidansa antocijanina nego porcija borovnica, pokazuje istraživanje predstavljeno u augustu 2010. godine na mitingu Američkog hemijskog društva. Ona također sadrži i nekoliko antioksidacijskih spojeva vitamina E koji se odnose na smanjene razine lošeg holesterola. Osim njenih antioksidacijskih svojstava, crna riža posjeduje karakteristike integralne namirnice bogate proteinima, mineralima i vitaminima B skupine.

Makronutrijenti

Jedna porcija neskuhane crne riže od 46 gr sadrži 167 kalorija, 35 gr ugljikohidrata, 3.5 gr proteina, 1.2 gr masti i 1.6 gr vlakana.

Amino kiseline

Protein se sastoji od različitih amino kiselina spojenih u jedno. Od ovih amino kiselina, devet se smatra važnim, jer ih tijelo ne može sintetizirati. Devet esencijalnih amino kiselina se mogu dobiti samo kroz prehranu. Proteinski sadržaj crne riže dolazi od 18 aminokiselina, uključujući i devet esencijalnih. Amino kiseline u crnoj riži su alanin, arginin, asparaginske kiseline, cistin, glutaminska kiselina, glicin, histadin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, prolin, serin, treonin, triptofan, valin i tirozin.

Vitamini

Porcija crne riže sadrži 9.2 mg folne kiseline, 1.98 mg niacina, 0.20 mg riboflavina, 0.19 mg tiamina i 0.23 mg vitamina B 6.

Minerali

Svaka porcija crne riže od 125 mg sadrži 15.2 mg kalcija, 0.13 mg bakra, 0.83 mg željeza, 65.8 mg magnezija, 1.72 mg mangana, 123 mg kalija, 1.84 mg natrija i 0.93 mg cinka.