Klementine su kombinacija slatke narandže i kineske mandarine, a u sebi sadrže nekoliko nutrijenata korisnih vašem tijelu, pa u nastavku saznajte i koji su to.

Vitamin C

Jedna klementina može sadržavati pola od preporučene dnevne količine vitamina C. Vitamin C je rastvorljiv u vodi i svakodnevno ga treba uzimati, a najpoznatija je njegova uloga u jačanju imunog sistema, snižavanju nivoa histamina u krvi i zacjeljivanju rana.

Kalcij

Klementine sadrže kalcij, mineral neophodan za normalno funkcionisanje ljudskog tijela. Većina kalcija u tijelu je pohranjena u kostima i zadužen je za njihovu izgradnju i jačanje, kao i jačanje zuba. Kalcij pomaže kontrakciju i opuštanje krvnih sudova, a stručnjaci smatraju da djeca u razvoju i tinejdžeri trebaju uzimati više kalcija, kao i žene, kako bi spriječile osteoporozu.

Vitamin A

Vitamin A je vitamin rastvorljiv u masti, a nalazi se u klementinama. Vitamini rastvorljivi u masti se pohranjuju u jetri i masnim tkivima tijela. Vitamin A je antioksidans, što znači da pomaže u zaštiti ćelija od slobodnih radikala, zagađivača, dima i zračenja. Ovaj vitamin je neophodan za rast kostiju, vid, reprodukciju i zdrav imuni sistem, prenosi MedlinePlus.

Vlakna

Vlakna su neprobavljivi polisaharid koji tijelu nudi brojne zdravstvene beneficije. Smanjuju zatvor, održavaju optimalno zdravlje debelog crijeva, snižavaju holesterol i smanjuju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, tvrdi MayoClinic.com. Vlakna su također poznata po tome da pružaju dugotrajniji osjećaj sitosti, što može pomoći da izgubite suvišne kilograme.