Papaja je niskokalorično voće, bez holesterola, bogato fitonutrijentima, mineralima i vitaminima. Ima mekano, jestivo meso bogato rastvorljivim dijetalnim vlaknima koji omogućavaju normalno funkcionisanje crijeva, umanjujući zatvor.

Svježa, zrela papaja jedan je od najbogatijih voćnih izvora vitamina C koji djeluje protiv slobodnih radikala i upala, ojačavajući istovremeno i imuni sistem.

Izvrstan je izvor vitamina A i flavonoida kao što je beta karoten, zeaksantin i kriptoksantin. Vitamin A održava zdravlje kože i očiju. Ove supstance su poznate po njihovim antioksidacijskim karakteristikama, a konzumacija voća prirodno bogatog karotenima pomoći će vam da se zaštitite od raka pluća i usne šupljine.

Ovo voće u sebi sadrži i mnoge vitamine B kompleksa kao što su folna kiselina, piridoksin ili vitamin B-6, riboflavin i tiamin (vitamin B-1). Ovi vitamini igraju vrlo važnu ulogu za metabolizam.

Svježa papaja sadrži i minerale kao što su kalij i kalcij. Kalij je važna komponenta ćelija i tjelesnih fluida koja pomaže kontrolu otkucaja srca i krvnog pritiska.

Sjemenke papaje su prirodni lijek koji se koristi u tradicionalnoj, narodnoj medicini. Djeluju protiv upala, infekcija i stomačnih oboljenja.