Šljive su ukusno, niskokalorično voće, bez zasićenih masti, koje nudi mnogo zdravstvenih beneficija.

U sebi sadrže dijetalna vlakna, sorbitol i isatin koja su poznata po nihovom djelovanju na probavni sistem i ublažavanje problema zatvora.

Svježe šljive bogate su vitaminom C koji je, također, moćan prirodni antioksidans. Konzumiranjem hrane bogate tim vitaminom poboljšavate otpornost na infektivna oboljenja, upale i djelovanje štetnih slobodnih radikala.

Umjeren su izvor vitamina A i beta karotena. Vitamin A je neophodan za dobar vid, te za održavanje zdrave sluznice i kože. Za voće prirodno bogato vitaminom A utvrđeno je da pruža zaštitu od raka pluća i usne šupljine.

Plod je bogat, za zdravlje korisnim flavonoidima i polifenolnim antioksidansima kao što su lutein, kriptoksantin i zeaksantin. Ovi spojevi pomažu u djelovanju protiv štetnih slobodnih radikala i reaktivnih vrsta kisika koji igraju važnu ulogu u procesu starenja.

Šljive su bogate i mineralima poput kalija, fluora i željeza. Željezo je potrebno za formiranje crvenih krvnih zrnaca, a kalij je važna komponenta ćelijskih i tjelesnih tekućina koje pomažu kontrolisanje krvnog pritiska.

Osim toga, šljive u sebi sadrže i vitamine B skupine kao što su niacin, vitamin B-6 i pantotenska kiselina, te vitamin K, koji je od suštinskog značaja za grušanje krvi.