Korisni nutrijenti u soku od mrkve

Mrkva je poznata kao čudesni izvor korisnih nutrijenata, sa bezbroj zdravstvenih prednosti. Konzumiranje soka od mrkve jedan je od načina da obezbijedite sebi hranjive tvari koje se nalaze u tom povrću, a koje su neophodne za održivost vašeg zdravlja. Čak 500 gr mrkve vam je potrebno da biste napravili tek 200-300 ml soka od tog povrća.

Ugljikohidrati

100 ml soka od mrkve sadrži 40 gr kalorija, 9 gr ugljikohidrata i skoro 1 gr proteina. Od 9 gr ugljikohidrata, 4 gr su šećer i oko 1 gr vlakna. Kada se mrkva jede cijela i u normalnim količinama, ima vrlo malu, gotovo beznačajnu količinu šećera, ali cijeđenje mrkve mijenja njen nutritivni sadržaj, jer se iscijede tvari i stvara koncentrirana tečnost sa više šećera, a manje vlakana, pa šećer u krvi raste brže i više. Stručnjaci preporučuju da se konzumiranje svih vrsta soka ograniči na 120 ml dnevno.

Beta i alfa-karoten

Narandžastu boju mrkva ima zbog alfa i beta-karotena, pigmenata koji se nazivaju i karotenoidi. Ova dva karotenoida se po potrebi pretvaraju u vitamin A i pomažu u sprječavanju oboljenja srca, kao i kancerogenih bolesti. Unos karotenoida kroz dodatak nema jednake beneficije kao uzimanje ovih nutrijenata kroz ishranu, a dvije velike studije pokazale su čak da visoka količina dodatka karotenoida povećava rizik od raka pluća kod pušača. Kaša od mrkve povećava sposobnost tijela da apsorbuje i iskoristi karotenoide, kao i kada ju koristite kao dio obroka koji sadrži neke masti.

Lutein i zeaksantin

Sok od mrkve u sebi sadrži i karotenoide poznate kao lutein i zeaksantin. Oni se nalaze u lećama i mrežnjači oka i pružaju zaštitu od glavnih uzroka sljepila, katarakte i makularne degeneracije, povezane sa starošću. Još uvijek nije poznato da li dodatak zeaksantina i luteina pruža jednake prednosti, pa je najbolje da ova dva karotenoida unosite konzumiranjem mrkve ili nekog drugog narandžastog, žutog ili crvenog povrća.

Vitamini

U ovom magičnom napitku krije se i pregršt vitamina i minerala, bez obzira na njegovu nisku kalorijsku vrijednost. Sok od mrkve obezbjeđuje skoro četiri puta više vitamina A od preporučene dnevne doze, 14 posto vitamina C, 19 posto vitamina K i 11 posto vitamina B-6. Vitamin A jača vaš imuni sistem i održava zdrav vid, vitamin C pomaže u zacjeljivanju rana i čuvanju zdravlja vaših mišića i desni, a vitamin K doprinosi grušanju krvi. Vitamin B-6 jedan jedan je iz grupe B vitamina uključenih u formiranje crvenih krvnih zrnaca i igra važnu ulogu u metaboličkim aktivnostima, pomažući tijelu da stvara energiju i iskoristi ju kada je to potrebno.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*