Mrkva je poznata kao čudesni izvor korisnih nutrijenata, sa bezbroj zdravstvenih prednosti. Konzumiranje soka od mrkve jedan je od načina da obezbijedite sebi hranjive tvari koje se nalaze u tom povrću, a koje su neophodne za održivost vašeg zdravlja. Čak 500 gr mrkve vam je potrebno da biste napravili tek 200-300 ml soka od tog povrća.

Ugljikohidrati

100 ml soka od mrkve sadrži 40 gr kalorija, 9 gr ugljikohidrata i skoro 1 gr proteina. Od 9 gr ugljikohidrata, 4 gr su šećer i oko 1 gr vlakna. Kada se mrkva jede cijela i u normalnim količinama, ima vrlo malu, gotovo beznačajnu količinu šećera, ali cijeđenje mrkve mijenja njen nutritivni sadržaj, jer se iscijede tvari i stvara koncentrirana tečnost sa više šećera, a manje vlakana, pa šećer u krvi raste brže i više. Stručnjaci preporučuju da se konzumiranje svih vrsta soka ograniči na 120 ml dnevno.

Beta i alfa-karoten

Narandžastu boju mrkva ima zbog alfa i beta-karotena, pigmenata koji se nazivaju i karotenoidi. Ova dva karotenoida se po potrebi pretvaraju u vitamin A i pomažu u sprječavanju oboljenja srca, kao i kancerogenih bolesti. Unos karotenoida kroz dodatak nema jednake beneficije kao uzimanje ovih nutrijenata kroz ishranu, a dvije velike studije pokazale su čak da visoka količina dodatka karotenoida povećava rizik od raka pluća kod pušača. Kaša od mrkve povećava sposobnost tijela da apsorbuje i iskoristi karotenoide, kao i kada ju koristite kao dio obroka koji sadrži neke masti.

Lutein i zeaksantin

Sok od mrkve u sebi sadrži i karotenoide poznate kao lutein i zeaksantin. Oni se nalaze u lećama i mrežnjači oka i pružaju zaštitu od glavnih uzroka sljepila, katarakte i makularne degeneracije, povezane sa starošću. Još uvijek nije poznato da li dodatak zeaksantina i luteina pruža jednake prednosti, pa je najbolje da ova dva karotenoida unosite konzumiranjem mrkve ili nekog drugog narandžastog, žutog ili crvenog povrća.

Vitamini

U ovom magičnom napitku krije se i pregršt vitamina i minerala, bez obzira na njegovu nisku kalorijsku vrijednost. Sok od mrkve obezbjeđuje skoro četiri puta više vitamina A od preporučene dnevne doze, 14 posto vitamina C, 19 posto vitamina K i 11 posto vitamina B-6. Vitamin A jača vaš imuni sistem i održava zdrav vid, vitamin C pomaže u zacjeljivanju rana i čuvanju zdravlja vaših mišića i desni, a vitamin K doprinosi grušanju krvi. Vitamin B-6 jedan jedan je iz grupe B vitamina uključenih u formiranje crvenih krvnih zrnaca i igra važnu ulogu u metaboličkim aktivnostima, pomažući tijelu da stvara energiju i iskoristi ju kada je to potrebno.