Šafran sadrži mnoge hemijske spojeve, antioksidanse koji su karakteristični po njihovim sposobnostima sprječavanja različitih oboljenja i održavanja zdravlja čovjeka.

Cvjetna stigma šafrana sastoji se od mnogih esencijalnih ulja, od kojih je najvažniji safranal, koji šafranu daje poseban okus. Ostala ulja u šafranu su cineol, fenetenol, pinen, borneol i geraniol.

Ovaj šareni začin ima mnoge nepromjenjive aktivne komponente, od kojih je najvažnija alfa krocin, supstanca karotenoid, što daje stigmama njihovu karakterističnu zlatno-žutu boju. Stigme sadrže i druge karotenoide, uključujući zeaksantin, likopen, alfa i beta karoten. To su važni antioksidansi koji pomažu u zaštiti tijela od stresa, karcinoma, infekcija i drugih zdravstvenih problema.

Aktivni sastojci u šafranu imaju mnoga terapeutska djelovanja u tradicionalnoj medicini kao antiseptici, antidepresivi, antioksidansi, itd.

Ovaj začin je dobar izvor minerala poput bakra, kalija, kalcija, mangana, željeza, selena, cinka i magnezija. Kalij je važan sastavni dio ćelija i tjelesnih tekućina koji pomaže u kontroli broja otkucaja srca i krvnog tlaka. Mangan i bakar tijelo koristi kao kofaktor za antioksidativni enzim, superoksid dismutazu, a željezo je neophodno za proizvodnju crvenih krvnih ćelija.

Osim toga, bogat je i mnogim vitalnim vitaminima, uključujući vitamin A, folnu kiselinu, riboflavin, niacin i vitamin C koji je vrlo važan za održavanje zdravlja.