Bez obzira na vrstu, mlijeko se preporučuje kao namirnica koja bi trebala biti neizostavan element ishrane svakog čovjeka. Svakodnevnim unosom mlijeka i mliječnih proizvoda u organizam, obezbjeđuje se određena količina hranjivih tvari, vitamina i minerala neophodnih za normalno funkcionisanje čovjeka. Bioaktivni peptidi koji se nalaze u mlijeku djeluju na različite načine u organizmu, stimulišu transport minerala i aminokiselina u crijevima, jačaju odbrambeni sistem čovjeka, sprječavaju povišenost krvnog tlaka i nastanak krvnih ugrušaka u krvnim žilama.

Zbog velikog utjecaja na razvoj i normalan rast, mlijeko se posebno preporučuje djeci, pa se svi roditelji trude da im od samog rođenja obezbjeđuju dovoljan unos ove namirnice u organizam.

Kada govorimo o zdravlju novorođenčadi, najzdravije je majčino mlijeko, ali kao alternativa koja je po sastavu najsličnija mlijeku iz majčinih prsa je kozje mlijeko.

Kozje mlijeko u sebi sadrži znatno manju količinu supstance koja uzrokuje alergijske reakcije, od količine sadržane u kravljem mlijeku, a i lakše se probavlja, što ga čini dodatno korisnim za zdravlje djece.

Iako ga mnogi izbjegavaju zbog njegovog specifičnog mirisa, pa se zbog toga nisu usudili ni probati, kozje mlijeko bi svi trebali konzumirati, barem dva puta sedmično.

Bogato je vitaminima A i D, a sadrži i manju količinu vitamina C, E , K i B12, te riboflavina, niacina i pantotenske kiseline.

Obogaćenost kalcijem čini ga vrlo povoljnom namirnicom za održavanje zdravlja kostiju i zuba, a održivosti zdravlja doprinosi i njegova opskrbljenost kalijem, magnezijem, fosforom i drugim važnim mineralima prisutnim u ovom mlijeku.

Djelotvorno je pri smanjenju infekcije uha, liječenju astme, ekcema i reumatoidnog artritisa, a preporučuje se konzumacija ovog mlijeka i kardiovaskularnim bolesnicima.

Postoje tvrdnje da mlijeko, ali i drugi mliječni proizvodi od koze, pomažu pri liječenju oboljenja jetre, doprinoseći regeneraciji ovog organa i normalnom funkcionisanju.

Ukoliko se svrstavate u grupu ljudi koja nije probala kozje mlijeko, krajnje je vrijeme da promijenite navike, probate ovu vrstu mlijeka i učinite nešto za vaše zdravlje!