Ukusna i zdrava, kupus je povrtna biljka koja bi se često trebala naći na vašem dnevnom meniju, a u nastavku saznajte na koja oboljenja ovo čudesno povrće djeluje preventivno.

Preventivno djeluje na rak

Istraživanja su pokazala da tvar glikozid sinigrin koju kupus sadrži u sebi, pomaže kod raka prostate, debelog crijeva i raka mokraćnog mjehura. Da biste dobili što više zdravih tvari iz kupusa jedite ga sirovog ili blago kuhanog.

Snižava holesterol

Kupus je odličan izvor vlakana i sa žučnim kiselinama u probavnom procesu snižava holesterol u krvi.

Sprječava djelovanje slobodnih radikala

Antioksidansi u kupusu pomoći će vam da spriječite djelovanje slobodnih radikala u tijelu koji mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kao što su rak i bolesti srca.

Djeluje protivupalno

Kupus također djeluje i protivupalno, pa redovnim konzumiranjem ovog povrća ćete smanjiti upalu u tijelu, koja pomaže u smanjenju hroničnih upalnih bolesti poput artritisa i bolesti srca.

Doprinosi jačanju imunog sistema

Obogaćenost vitaminom C čini ovo povrće vrlo povoljnim za zdravlje i jačanje imunog sistema koji za sobom povlači i niz drugih zdravstvenih prednosti koje se odnose na druge organe i dijelove tijela kod čovjeka. Jačanjem imunog sistema, čovjekovo tijelo postaje otpornije na mnoga oboljenja i infekcije koje mogu uzrokovati brojne probleme.

Reguliše probavu

Vlakna, ali i drugi korisni nutrijenti u kupusu koji su pogodni za zdravlje želuca i crijeva odlični su za probavu, a doprinosi i smanjenju rasta loših bakterija i njihovo djelovanje.