Kupus je bogat izvor vitamina C, čak bogatiji od narandže, koja se tradicionalno smatra najboljim izvorom tog vitalnog nutrijenta. Vitamin C, kao jedan od najboljih antioksidanasa, smanjuje slobodne radikale u tijelu koji su jedan od osnovnih uzroka preranog starenja. Kupus je vrlo koristan u liječenju čireva, određenih vrsta raka, depresije, jačanju imunog sistema, i u odbrani protiv kašlja i prehlade. Može ubrzati proces zacjeljivanja rana i oštećenih tkiva, regulisati pravilno funkcionisanje nervnog sistema, smanjiti efekte i prisutnost Alzheimerove bolesti i drugih degenerativnih nervnih oboljenja.

Reguliše probavu i djeluje protivupalno

Kupus je vrlo bogat vlaknima koja olakšavaju probavu i sve probleme povezane s tim.

Glutamin u kupusu je snažan anti-upalni agens, tako da konzumiranje ovog povrća može smanjiti nastajanje mnogih vrsta upale, iritacije, alergije, bolova u zglobovima, groznice i raznih kožnih oboljenja.

Štiti oči

Kupus je bogat izvor beta-karotena, pa mnogi ljudi, pogotovo kada su stariji, okreću se kupusu zbog njegove sposobnosti da spriječi makularnu degeneraciju i generalno promoviše dobro zdravlje očiju. Beta-karoten se povezuje i sa smanjenim rizikom od raka prostate, što je dodatni bonus kupusa.

Održava zdravlje kostiju

Bogat je i mineralima kao što su kalcij, magnezij i kalij. Ova tri bitna nutrijenta jedinstvena su u zaštiti od osteoporoze i slabljenja kostiju.

Smanjuje krvni pritisak

Prisustvo kalija u kupusu štiti vas od povišenog krvnog pritiska, koji povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Kalij je vazodilatator, što znači da otvara krvne sudove i olakšava protok krvi.

Njeguje kožu

Antioksidansi koji se nalaze u kupusu igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja kože i poboljšanju izgleda tijela kada govorimo o starenju. Slobodni radikali mogu biti uzrok bora, diskoloracije kože, mrlji i mnogih drugih problema s kožom.