Ljekovitost pojedinih vrsta voća

Voće se preporučuje kao namirnica koju zbog njene obogaćenosti vitaminima i pozitivnog djelovanja trebamo svakodnevno unositi u naš organizam. Voće možemo jesti skuhano, svježe, konzervirano, kao sastojak marmelade, soka i sl. Nijedan od navedenih načina konzumiranja ove namirnice ne može ugroziti naše zdravlje, već samo doprinijeti našem zdravom tijelu.

Ovo su samo neke vrste voća koje doprinose našem zdravlju:

Jabuka je hranjiva i bogata vitaminima, neutralizira suvišan želučani sok i pogodna je za probavu. Jabuku je zdravije jesti opranu, zajedno s korom.

Smokva djeluje kao sredstvo za pročišćavanje i veoma je hranjiva zbog količine šećera kojeg sadrži u sebi.

Limun je bogat vitaminom C, najčešće se koristi prilikom prehlade i gripe, a doprinosi i suzbijanju mnogih drugih vrsta zdravstvenih tegoba.

Malina sadrži limunsku kiselinu, šećer kao i kalijeve i kalcijeve sulfate. Djeluje na izlučivanje mokraće, pospješuje probavu i preporučljiva je za dijetalnu ishranu dijabetičara i osoba sa oboljenjima bubrega.

Kruška sadrži fosfor, jod i željezo, jača imunološki sistem, pozitivno djeluje i na nervni sistem, a pospješuje i rad crijeva.

Grožđe je bogato šećerom i mineralnim solima, djeluje ljekovito na upale mokraćnog mjehura, pomaže osobama sa povišenim tlakom i iscrpljenošću.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*