Voće se preporučuje kao namirnica koju zbog njene obogaćenosti vitaminima i pozitivnog djelovanja trebamo svakodnevno unositi u naš organizam. Voće možemo jesti skuhano, svježe, konzervirano, kao sastojak marmelade, soka i sl. Nijedan od navedenih načina konzumiranja ove namirnice ne može ugroziti naše zdravlje, već samo doprinijeti našem zdravom tijelu.

Ovo su samo neke vrste voća koje doprinose našem zdravlju:

Jabuka je hranjiva i bogata vitaminima, neutralizira suvišan želučani sok i pogodna je za probavu. Jabuku je zdravije jesti opranu, zajedno s korom.

Smokva djeluje kao sredstvo za pročišćavanje i veoma je hranjiva zbog količine šećera kojeg sadrži u sebi.

Limun je bogat vitaminom C, najčešće se koristi prilikom prehlade i gripe, a doprinosi i suzbijanju mnogih drugih vrsta zdravstvenih tegoba.

Malina sadrži limunsku kiselinu, šećer kao i kalijeve i kalcijeve sulfate. Djeluje na izlučivanje mokraće, pospješuje probavu i preporučljiva je za dijetalnu ishranu dijabetičara i osoba sa oboljenjima bubrega.

Kruška sadrži fosfor, jod i željezo, jača imunološki sistem, pozitivno djeluje i na nervni sistem, a pospješuje i rad crijeva.

Grožđe je bogato šećerom i mineralnim solima, djeluje ljekovito na upale mokraćnog mjehura, pomaže osobama sa povišenim tlakom i iscrpljenošću.