Zaista postoje načini da poboljšate rast vaše kose, a da pri tom ne koristite “čudesne” proizvode koje modni časopisi svakodnevno promovišu. Obzirom da se najčešće žene vrlo brzo pokaju zbog rezanja duge kose i nestrpljivo čekaju da njihova kosa ponovo dobije staru dužinu, nudimo nekoliko načina koji bi im mogli skratiti muke.

Redovno šišajte vrhove kose

Redovno šišanje vrhova je najbolji način da se doprinese brzom rastu kose, jer ovakva njega kose čini je zdravom i otklanja ispucale vrhove uzrokovane izlaganjem toploti. Ispucali vrhovi usporavaju rast kose, pa je veoma važno da ih redovno šišate.

Iskoristite bjelanjke za masažu kose

Rast kose možete ubrzati i ako iskoristite 3 bjelanjka, umasirate ih u kosu i zadržite 10-15 minuta. Nutrijenti iz bjelanjaka će se upiti u kosu i učiniti je jačom i zdravijom. Održavajući kosu zdravom, doprinijet ćete i bržem rastu vaše kose.

Pijte vodu

Voda čini da sve brže raste, pa i kosa. Ako pijete 2 l vode dnevno kako biste zadovoljili potrebe vašeg oragnizma za ovom tekućinom, dorinijet ćete jačanju vašeg cijelog tijela, uključujući i kosu, a što je jača kosa, brži joj je i rast.

Izbjegavajte prečesto sušenje kose fenom

Pokušajte da što rjeđe sušite kosu fenom i pustite da se osuši sama, bez prevelikog izlaganja toploti, jer će se u suprotnom kosa oštetiti i sporije rasti.

Konzumirajte namirnice bogate proteinima

Obezbijedite vašoj kosi proteine, jer ćete joj na taj način priuštiti nutrijente potrebne za rast. Obskrbite se namirnicama kao što su crveno meso, piletina, riba, orašasti plodovi, mliječni proizvodi i jaja.

Unosite dovoljno vitamina B u vaš organizam

Da bi kosa bila zdravija i jača, potreban joj je vitamin B, jer bez ovog vitamina, kosa će biti suha i lomljiva. Podrudite se da namirnice koje konzumirate imaju veću kolčinu vitamina B u svom sastavu kao što su banane i paprike.