Ananas kao sredstvo za ljepotu i njegu kože

Ananas je ukusno voće koje u sebi sadrži enzime i antioksidacijske vitamine A i C. Osim što se često nalazi na trpezama širom svijeta, ananas se kroz historiju u narodnoj medicini koristio i kao sredstvo za ljepotu i njegu kože.

Smanjuje bore

Kreme koje u sebi sadrže vitamin C mogu zaštititi kožu od starenja i nastajanja bora uzrokovanih izlaganjem sunčevim zrakama. U svježem ananasu se ne nalazi jednaka količina vitamina C kao u kremama, ali je manje skupa i prirodna, domaća alternativa za njegu kože.Jedite najmanje pet puta dnevno voće ili povrće kako biste se opskrbili dovoljnom količinom vitamina C. Njegove antioksidacijske moći će pomoći da se zaštitite od djelovanja slobodnih radikala u tijelu, molekula koje oštećuju ćelije i vode do vidljivih znakova starenja.

Vitamin C gubi svoju moć kada je izložen kisiku, pa ukoliko vam ostane pripremljenog, domaćeg sredstva za njegu kože, ostavite ga u čvrsto zatvorenu posudu, gdje može stajati do tri dana.

Njeguje stopala

Zbog svoje obogaćenosti alfa-hidroksi kiselinom, ananas se može koristiti i kao piling za stopala. Maska napravljena od zgnječenog ananasa, mente i drugih vrsta bilja djeluje kao hladno i umirujuće sredstvo za ovaj dio tijela. Nanesite mješavinu na stopala, zadržite 10 minuta, pa kamenom istrljajte pete i druga gruba područja.

Neke osobe su alergične na ovu vrstu voća, pa uzmite komadić ananasa, utrljajte na jedan djelić kože i provjerite da li ima ikakvih reakcija. Ne koristite ananas kao sredstvo za njegu kože ako se pojavi crvenilo ili otekline.

Kategorije: Ljepota

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*