Ljeto je idealno vrijeme je za godišnje odmore kada možete uživati u sunčanim danima i priuštiti vašem tijelu različite vrste relaksacije. Pri tom biste svakako trebali imati na umu i načine na koje možete njegovati vašu kožu i održati ju zdravom. Osim kozmetičkih preparata koji štite kožu od oštećenja nastalih izlaganjem suncu, zdravlju vaše kože uveliko ćete doprinijeti i pravilnom ishranom, pa u nastavku saznajte koje namirnice biste trebali uvrstiti u vaš dnevni meni.

Paradajz

Bogat je likopenom, supstancom koja štiti od UV zračenja, a koja paradajzu daje crvenu boju, sprječavajući istovremeno pojavu crvenila na koži. Različite studije su pokazale da se zaštita od opekotina nastalih izlaganjem suncu povećala čak 40 posto kod osoba koje su tri mjeseca svakodnevno konzumirale pet kašika paradajz sosa. Studije su također pokazale da se na taj način jača i kolagen koji sprječava opuštanje kože stvaranje bora.

Slatki krompir

Nekoliko namirnica sadrži više beta-karotena, vrstu vitamina A poznatom po njegovoj sposobnosti da spriječi ili barem minimizira opekotine od sunca kod osoba koje su osjetljive. Slatki krompir ipak nudi druge pogodnosti za kožu. Bogat je vitaminom C i bakrom koji poboljšavaju proizvodnju kolagena i obezbjeđuju selen koji daje elastičnost koži. Mogu čak pomoći i u sprječavanju razvoja određenih vrsta raka.

Sjemenke lana

Za manje bora, jedite pola kašikice sjemenki lana dnevno. Istraživači smatraju da te sjemenke obiluju omega-3 masnim kiselinama koje štite srce i čine kožu jedrijom, jer privlače vodu u ćelije kože. Također su bogate vlaknima i lignanima, antioksidansima za koje su neke studije pokazale da poboljšavaju nivo šećera u krvi i zaštititu od nekih tipova raka.

Čajevi

Pijte 1-2 šolje zelenog ili crnog čaja dnevno kako biste zaštitili vašu kožu od opekotina, spriječili bore i eventualno smanjili rizik od raka kože, ukazuju studije. Važna supstanca u zelenom čaju je EGCG, za koju se smatra da je djelotvorna u borbi protiv upala kože i poboljšanju elastičnosti. U crnom čaju, zasluge idu kvercetinu, poznatom po njegovoj sposobnosti da štitin kožu. Bez obzira na boju, studije pokazuju da je topli čaj efikasniji od ledenog.

Špinat

Što više jedete špinat, manji vam je rizik od razvoja raka kože, tvrde australijski istraživači koji su vodili jedanaestogodišnje istraživanje. Razlog je to što su špinat, kelj i drugo zeleno lisnato povrće bogati folnom kiselinom, vitaminima A, C i E, kao i ostalim komponentama koje jačaju prirodnu odbranu kože od štete izazvane UV zrakama. Konzumiranje tri porcije tog povrća sedmično pomoglo je osobama koje su ranije bolovale od raka da smanje rizik od njegovog povratka za 55 %.

Nar

Antioksidansi u naru pomažu u smanjenju rizika od nastajanja različitih vrsta kancerogenih oboljenja. Stručnjaci tvrde da nar može spriječiti nastajanje raka u ćelijama kože.

Bademi

Bademi su prepuni vitamina E koji štiti od oštećenja nastalih izlaganjem suncu, a često se dodaje i kremama za kožu. U jednoj studiji, učesnici koji su uzimali 14 miligrama vitamina E dnevno(količina koja se nalazi u 20 badema) imali su manje opekotina kada su se izlagali UV svjetlu nego njihove kolege koje nisu konzumirale bademe. Dodatna prednost je i to da su bademi, baš kao i čaj, jabuke i luk, bogati kvercetinom, koji također štiti od UV oštećenja i razgradnje kolagena, što uzrokuje bore.

Tamna čokolada

Osim što sprječavaju oboljenja srca, moždane udare i druge slične probleme, flavonoli u tamnoj čokoladi mogu pojačati otpornost na opekotine od sunca i druga oštećenja uzrokovana izloženosti UV svjetlosti. Studije pokazuju da ovi moćni antioksidansi povećavaju gustoću kože i smanjuju hrapavost poboljšavajući hidrataciju i protok krvi u tkivu kože. Istraživači ističu da ove prednosti obezbjeđuje samo tamna čokolada, a idealna bi bila ona sa najmanje 70 posto kakaa.