Hranite vašu kožu svakodnevno, izvana i iznutra. Obezbijedite joj korisne nutrijente i učinite ju zdravom i zategnutom, bez prisustva bora na vašem licu.

Slatki krompir

Slatki krompir je odličan izvor beta-karotena kojeg tijelo pretvara u vitamin A, nutrijent koji pomaže da se neprestano stvaraju nove, zdrave stanice kože. Napravite od slatkog krompira pomfrit, kojem možete dodati sol i biber ali i sastojke koji će mu, također, poboljšati okus, a to su curry u prahu, cimet i čili.

Mrkva

Kao i slatki krompir i mrkva je opskrbljena velikom količinom beta-karotena. Pored ključne uloge u obnovi ćelija kože, beta-karoten djeluje kao moćan antioksidans, sputavajući štetne slobodne radikale koji ubrzavaju starenje kože. Izrežite mrkvu na trake, poredajte na pleh obložen aluminijskom folijom i pospite balzamnim octom, svježim ruzmarinom, usitnjenim bijelim lukom i maslinovim uljem. Prekrijte folijom i pecite u rerni na 170 °C 25 minuta, dok mrkva ne omekša.

Špinat

Špinat obezbjeđuje trostruku dozu antioksidanasa koji su djelotvorni u sprječavanju nastajanja bora: vitamin C, vitamin E i beta-karoten. Sva tri nutrijenta štite kožu od sunčevih UV zraka, kako bi ostala zdrava. Špinat možete pripremiti sa paradajz sosom i poslužiti uz špagete.

Orasi pekani

Orasi pekani u sebi sadrže vitamin E, nutrijent koji je od vitalnog značaja za zdravlje kože. Formiranjem zaštitne barijere u ćelijskoj membrani kože, vitamin E u pekanima pomaže odbranu od štetnih slobodnih radikala i pomaže u održavanju kože čvrstom i elastičnom. Možete ih samo ispržiti i jesti ili konzumirati u kombinaciji sa jogurtom, što je, također, veliki ugođaj za nepce.