Različiti tipovi kože zahtjevaju i različitu njegu, odnosno preparate različitog sastava za koje se svakodnevno izdvajaju gomile novca. Koža se ipak može njegovati i bez nanošenja skupocjenih krema i losiona za lice, pa vam nudimo nekoliko recepata koje možete iskoristiti za spravljanje prirodnih maski namijenjenih različitim tipovima kože, odnosno lica.

Maska za masnu kožu

Ako se suočavate sa problemom sjajne, odnosno masne kože i velikih pora, pokušajte uz prirodna sredstva osloboditi vašu kožu suvišne masnoće. Namirnice koje najviše odgovaraju ovakvom tipu kože su med, jogurt, limun, grejp, jabuke i banane. Ove namirnice sadrže prirodne kiseline koje odstranjuju višak ulja i utječu na smanjenje pora.

Naribajte jednu jabuku i pomiješajte sa 4-6 kašikica toplog meda. Ovu mješavinu nanesite na lice i zadržite 10 minuta.

Možete izgnječiti i jedan paradajz, dodati 3 kašike iscijeđenog limunovog soka i jednu kašiku zobene kaše, premazati lice i zadržati 15 minuta na vašoj koži. Nakon što isperete ovu masku, masni sjaj sa vašeg lica će nestati.

Za suhu kožu

Koristite mlijeko, čokoladu, maslinovo ulje, zrele banane i med, jer ove namirnice sadrže najhranjivije elemente. Ukoliko imate pčelinji vosak (propolis), nanesite ovu mješavinu na lice i zadržite 30 minuta. Ako nemate vosak, onda obični med pomiješajte sa malo mlijeka i zgnječenog voća, pa premažite preko lica.

Da biste napravili čokoladnu masku za lice koja odgovara suhoj koži, izmiksajte 1 kašiku kakaa, 1 kašiku pavlake, 1 kašiku zobene kaše, 1 kašiku kozjeg sira i 4 kašike mlijeka, nanesite na lice i zadržite 10-15 minuta.

Za kožu oštećenu na suncu

Sigurni smo da vam se barem jednom desilo da zaspite na suncu, pa nakon što ste se probudili i pogledali u ogledalo, prizor koji ste vidjeli nikako vam se nije svidio. Crveno lice, izgorjelo i oštećeno na suncu je najmanje što ste željeli, pa ukoliko se sa sljedećeg godišnjeg odmora želite vratiti kući bez ikakvih oštećenja na licu, imajte pri ruci neke od sljedećih namirnica koje će vrlo brzo riješiti problem oštećene kože usljed izlaganja suncu: hladan jogurt, zobena kaša i nekoliko kapi ulja od jasmina, kamilice ili lavande.

Izmiješajte ove sastojke, nanesite na lice i vrlo brzo ćete vidjeti rezultate.

Za normalnu kožu

Iako su sretnici oni koji imaju normalnu kožu i ovakav tip kože zahtjeva određenu njegu. Iskoristite zgnječene jagode i jogurt kako biste odstranili zamrle ćelije i pomogli vašoj koži da vrati svoj prirodni sjaj.

Sve što trebate uraditi je pomiješati ova dva sastojka i nježno utrljati u lice. Možete zadržati nekoliko minuta ovu masku na licu ili je odmah odstraniti, izbor je na vama.

Za sve tipove kože

Krastavci će vas razbuditi i možete ih definitivno koristiti za sve tipove kože. U blenderu izmiksajte jedan mali krastavac sa 2 kašike hladnog jogurta i osjećat ćete se kao da ste imali najbolji opuštajući san u svom životu.