Lijepi i njegovani nokti odraz su čistoće i zdravlja svakog čovjeka, pa vam u nastavku nudimo nekoliko savjeta koji će doprinijeti lijepom izgledu vaših noktiju, ali i vašem cjelokupnom zdravlju.

Željezo

Ukoliko imate krhke nokte koji se listaju, pokušajte vašu ishranu obogatiti željezom, mineralom koji će doprinijeti čvrstoći vaših noktiju. Zeleno lisnato povrće i crveno meso su idealni načini da se opskrbite ovim mineralom.

Vitamin C

Vitamin C je također pogodan za zdravlje noktiju, sprječava njihovo urastanje, a nalazi se u voću kao što je limun, narandža, nar, te pojedinim vrstama povrća kao što je brokula, špinat i karfiol.

Cink

Bijele tačkice koje se pojave na noktima ukazuju na nedostatak cinka koji pospješuje rast stanica, a da biste nadoknadili nedostatak ovog minerala u vašem organizmu, konzumirajte više tamnu čokoladu, soju, plodove mora, te druge namirnice bogate ovim mineralom.

Bademovo ili maslinovo ulje

Da biste održali vaše nokte čvrstim i jakim, te spriječili njihovu lomljivost, svakodnevno ih masirajte bademovim ili maslinovim uljem. Na ovaj način ćete doprinijeti i glatkoći kože oko vaših noktiju.