Konzumiranje jedne čaše jogurta dnevno neće učiniti da vaša kosa naraste duplo više nego inače, ali će joj pomoći da bude jaka i zdrava, te obezbijediti druge zdravstvene beneficije.

Jogurt je pogodan za zdravlje zbog njegove obogaćenosti proteinima, nutrijentima neophodnim za rast kose i noktiju, kao i unutrašnjih organa čovjeka. Dodavanjem više proteina u vašu ishranu omogućavate vašem tijelu da iskoristi ove nnutrijente za rast kose i noktiju.

Svi jogurti sadrže neke proteine za jačanje kose, ali nisu sve vrste istog sastava. Uvijek pročitajte nutritivnu naljepnicu pri kupovini. Srednja boca od 250 ml sadrži oko 8 gr proteina, ali može sadržavati 200 ili više kalorija. Osim ako ste netolerantni na kravlje mlijeko, izbjegavajte jogurte napravljene od zamjena za laktozu kao što je bademovo ili kokosovo mlijeko, obzirom da ove vrste imaju daleko manje proteina nego one koje su napravljene od pravog mlijeka.

Ne postoji magična pilula koja će učiniti da vaša kosa brže naraste, ali konzumiranjem namirnica bogatih proteinima kao što je jogurt, njegovat ćete kosu na pravi način i učiniti da dostigne željenu dužinu. Pokušajte sa masažom vašeg tjemena svakog jutra i noći. Osim što će vam pružiti relaksaciju, ovaj metod će omogućiti dotok krvi i nutrijenata do lobanje i folikula. Šišanjem kose svakih šest ili osam sedmica spriječit ćete razdvajanje vrhova, te uz konzumaciju jogurta doprinijeti i bržem rastu kose.