Koliko često se probudite potpuno nezadovoljni vašom kožom? Vjerovatno ste siti svakodnevnih problema kao što su crvenilo, suhoća i prištići, koji nastanu za samo nekoliko sati, a dani su potrebni da ih se riješite.

Iako možda smatrate da su tretmani u kozmetičkim salonima najbolji načini da se to uradi, nekim ljudima „debljina“ novčanika to ne omogućava. Stručnjaci smatraju da se za izgled vaše kože možete pobrinuti i sami, korištenjem prirodnih sastojaka u vašem domu.

Banana i med za masnu kožu

Suvišna masnoća na licu vodi do stvaranja prištića i bubuljica. Banana sadrži cink i vitamin C koji pomažu da se izliječe akne i kontrolišu prirodna ulja kože, pa će vam maska od banane i meda sigurno biti od pomoći.

Pomiješjate jednu zgnječenu, zrelu bananu, dvije kašike meda i nekoliko kapi limunovog soka. Nanesite na lice i zadržite 15-20 minuta. Skinite peškirićem natopljenim toplom vodom i posušite.

Tikva i med za umirenje upaljenih prištića

Ova maska je idealan način za blago ljuštenje kože, smatraju stručnjaci, naglašavajući pri tom da med ima protivupalno djelovanje.

Pomiješajte jednu kašiku organske konzervirane tikve, pola kašikice organskog punomasnog vrhnja i jednu kašikicu meda. Ostavite da maska odstoji na licu 15 minuta, a zatim ju isperite toplom vodom.

Aspirin-maska za akne

Ova maska je namijenjena posebno za liječenje bubuljica ili smanjenje iritacije kože. Smrvite 1-3 aspirin tablete u manjoj posudi i pomiješate sa količinom vode, dovoljnom da se tablete pretvore u pastu. Pasti dodajte nekoliko kapi zagrijanog meda, pa nanesite ovu mješavinu na lice. Zadržite 10 minuta, a zatim isperite.

Aloe vera i avokado za suhu kožu

Avokado je bogat masnim kiselinama i vitaminima koji hidratiziraju ćelije kože i liječe suhu kožu. Aloe vera je poznata po svojim umirujućim i protivupalnim dejstvima.

Zgnječite pola avokada u jednoj posudi, pa umiješajte dvije kašikice aloe vera gela, jednu kašiku suhih zobenih pahuljica i jednu kašiku zagrijanog meda. Nanesite mješavinu na čistu, suhu kožu, i ostavite da odstoji 15 minuta. Isperite toplom vodom.