Riblje ulje ima brojne zdravstvene koristi, pa je dobro za vašu kožu, oči, mozak i srce. Dodatak ribljeg ulja pomoći će vam da se oslobodite upalnih stanja kao što je artritis, a dijabetičarima da kontrolišu šećer u krvi. Također može smanjiti nivo holesterola u krvi i pomoći u sprječavanju srčanog zastoja. Osim toga, riblje ulje korisno je i za kosu.

Znakovi nedostatka masnih kiselina

Mnoge osobe pate od nedostatka omega-3 masnih kiselina, a da to i ne znaju. Znakovi njihovog nedostatka su suha koža koja se ljušti, mehki nokti i loš kvalitet kose.

Ako je teži nedostatak omega-3 masnih kiselina, možda ćete imati druge fizičke simptome, uključujući pretjeranu žeđ, razdražljivost, umor i slabost. Rane će se sporije liječiti, možda budete patili od čestih infekcija, a oči vam mogu biti suhe.

Zdravstvene koristi ribljeg ulja

Uzimanje dodatka ribljeg ulja za povećanje razine omega-3 masnih kiselina ima brojne zdravstvene beneficije. Riblje ulje štiti od oboljenja srca snižavanjem nivoa holesterola i krvnog tlaka, sprječavajući izgradnju arterijskog plaka i stvaranje krvnih ugrušaka, te smanjenje aritmije i upale arterija. Također može pomoći da se spriječe upalna stanja kao što je artritis.

Riblje ulje i kosa

Loša ishrana ima veliki učinak na kosu, pa ona može postati beživotna, dosadna i lomljiva. Nedostatak omega-3 masnih kiselina može usporiti rast vaše kose i pokvariti njen kvalitet.

Za zdravu, sjajnu kosu, morate imati pravilnu ishranu. Omega-3 masne kiseline jačaju folikule kose, čineći ju sjajnom i poboljšavajući njen rast. Ako počnete uzimati dodatak omega-3 ribljeg ulja, možda nećete primijetiti razliku odmah, ali na kraju jednog mjeseca shvatit ćete da je vaša kosa zdravija i lakša za upravljanje. Čak ćete primijetiti i povećani rast kose.

Dodatak omega-3 masnih kiselina smanjit će simptome suhe kože, a nokti će postati jači i manje lomljivi.