Dobar make up počinje sa dobrom kožom. Osim uobičajenih navika kao što su dobra ishrana, trening i kvalitetan san, veoma su važni i odgovarajući preparati za kožu. Međutim, s toliko proizvoda na tržištu, teško je znati koji je pravi.Evo nekoliko sastojaka za njegu kože koje morate imati i u koje trebate vjerovati.

Antioksidansi

Antioksidansi, uključujući vitamine C i E, djeluju kao snažna odbrana od štetnih slobodnih radikala uzrokovanih zagađenjem, dimom, ultraljubičastim zračenjem, toksinima i drugim faktorima iz okoline. Slobodni radikali štete koži i dovode do vidljivih znakova starenja. Ovih dana možete pronaći antioksidanse u svemu, od sredstava za čišćenje tijela do krema i seruma. Konzumiranje antioksidansima bogate hrane i pića, kao što su zeleni čaj i vitaminom C bogati proizvodi, kao što su narandže i crvene paprike, može biti vrlo korisno za vašu kožu.

Glicerin

Generalno korišten u sredstvima za čišćenje i kremama, glicerin je sastojak koji izglađuje i osvježava kožu, te poboljšava ten.

Lipidi

U njezi kože, ovaj termin se odnosi na, za vaše lice, dobre masti koje se nalaze prirodno u našoj koži i pomažu da se zadrži vlažnost. One koje trebate potražiti su: linoleična kiselina, holesterol i ceramidi, koji se nalaze u mnogim kremama i losionima.

Prirodna ulja

Ekstrakti jojobe, avokada i grožđa pomau da se odagna sušenje i pružaju koži mekoću, bez začepljenja pora. U sredstvima za čišćenje kože, ona pomažu da se razbije make up i lakše skine s lica.