Med se često koristi kao zdravija vrsta zaslađivača, ali ovaj sastojak ima mnogo prednosti i kada je u pitanju održavanje zdravlja kože. Napravljen alhemijom nektara kojeg prikupljaju pčele, polena i smole iz cvijeća, med pomaže pri hidrataciji, u borbi protiv starenja i bakterija. Osim toga, pun je hranjivih sastojaka, antioksidanasa i ljekovitih supstanci, pa evo nekoliko načina da med iskoristite za ljepotu vašeg lica.

Hidratantna maska

Med je prirodna supstanca koja zadržava vlagu, odnosno crpi vlagu iz zraka u kožu i osigurava dugotrajnu hidrataciju na mjestima gdje je on anajpotrebnija koži.
Nanesite jednu kašikicu meda na čistu, suhu kožu, ostavite da odstoji 15-20 minuta, pa isperite mlakom vodom.

Sredstvo za čišćenje pora

Enzimi u svježem, sirovom medu razbistruju kožu i čiste pore. Osim toga, antibakterijska svojstva meda i jojobe ili kokosovog ulja sprječavaju nakupljanje bakterija koje mogu dovesti do neuravnoteženosti i pucanja kože.

Pomiješajte jednu kašiku meda sa dvije kašike ulja jojobe ili kokosa, pa miješajte dok smjesa ne dobije teksturu pogodnu za mazanje. Nanesite na čistu, suhu kožu, i lagano masirajte kružnim pokretima, izbjegavajući područje oko očiju. Isperite mlakom vodom.

Nježni piling

Med je bogat antioksidansima, enzimima i drugim hranjivim tvarima koje njeguju, čiste i hidratiziraju kožu. Soda bikarbona je blagi prirodni piling koji uklanja mrtve ćelije kože, omogućavajući da se stvaraju nove ćelije za blistav ten.

Pomiješajte dvije kašike meda s jednom kašikom sode bikarbone. Pokvasite kožu vodom, a zatim lagano trljajte lice kružnim pokretima. Isperite dobro.