Nutrijenti koji igraju veoma važnu ulogu u održavanju zdravlja kože su vitamini, pa u nastavku saznajte koji su najznačajniji i u kojim namirnicama ih možete pronaći.

Vitamin A

Ukoliko je vaša koža suha i ljušti se, postoji mogućnost da joj nedostaje vitamina A. Ovaj vitamin pomaže u obnovi tkiva kože, liječenju ogrebotina, rana i drugih oštećenja na koži. Osobe koje pate od kožne bolesti psorijaze često se savjetuju da koriste retinoid, oblik vitamina A, kako bi regulisali rast ćelija. Ukoliko želite da ublažite bore, sivu kožu i druge simptome starenja, vitamin A bi vam mogao biti od pomoći. Neke od namirnica koje će vam obezbijediti ovaj vitamin su jaja, zeleno lisnato povrće, mlijeko, mrkva, tikva i jetra.

Vitamin E

Nutrijent koji je najznačajniji za zdravu kožu je vitamin E zbog njegove djelotvornosti pri borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali nastaju kao posljedica faktora kao što su pušenje, zagađen zrak ili izloženost suncu i najčešći su uzrok preranog starenja kože. Staračke pjege, bore i strije se mogu smanjiti nanošenjem na kožu proizvoda bogatih vitaminom E koji se može pronaći i u namirnicama kao što su masline, sjemenke suncokreta, kikiriki, bademi i lisnato zelenje.

Vitamin C

I vitamin C je vrlo efektivan antioksidans, što znači da i on može pomoći u borbi protiv starenja kože. Stimuliše produkciju kolagena u koži, proteina koji čini kožu gipkom, pa ako želite da održite vašu kožu glatkom i mladom, opskrbite se ovim vitaminom, odnosno voćem bogatim vitaminom C. Povrće kao što su brokula, karfiol, paradajz i krastavac također bi trebali biti dio vaše svakodnevne ishrane, jer su veoma dobar izvor ovog nutrijenta.

B kompleks vitamini

Zdravu kožu će vam obezbijediti i B vitamini. Vitamin B1 će vam poboljšati cirkulaciju i obezbijediti sjaj vašoj koži, a žumanjak, orašasti plodovi i grožđice su bogat izvor ovog vitamina. Niacin ili vitamin B3 pomaže koži da dobije dovoljno kisika, koji, između ostalog, sprječava nastajanje i razvoj akni. Namirnice bogate niacinom su paradajz, mrkva i brokula.