Iako prehrana može imati značajnu ulogu u liječenju akni, mnogi ne razmišljaju o tome, zanemarujući i i značaj konzumiranja vitamina u rješavanju ovog problema. Postoji niz namirnica dostupnih za njegu kože, a najbolji izvori su voće, povrće i integralne žitarice. Dodaci vitamina također su djelotvorni.

Vitamin A

Vitamin A kao osnova za liječenje akni, često se nalazi u retinoidima. Vitamin A u retinoidima poboljšava ćelijski preokret, pomažući pri tom da se pore održe čistim. Uzimanje vitamina kroz ishranu kao što su mliječni proizvodi i riblje ulje također je pogodno za kožu, naglašavaju stručnjaci. Važno je opskrbiti se dovoljnom količinom vitamina A, jer njegov nedostatak može dovesti do nastajanja akni.

Vitamini B skupine

Vitamin B2 je odličan za ublažavanje stresa, a stres doprinosi stvaranju akni. Namirnice bogate ovim vitaminom su zeleno lisnato povrće, meso, mlijeko, jaja, integralne žitarice i riba. Vitamin B3 može poboljšati cirkulaciju, smanjiti holesterol, a poboljšati metabolizam proteina, masti i šećera. Možete unijeti više vitamina B3 uživajući u kikirikiju, jajima ili avokadu. Stručnjaci tvrde da svi vitamini B skupine igraju važnu ulogu u zdravlju i njezi kože.

Vitamin E

Vitamin E je još jedan vitamin važan za njegu kože. Poznat po svojim antioksidativnim učincima, pomaže koži u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu biti štetni za kožu. Vitamin E obnavlja i liječi tkiva, a da biste sebi obezbijedili više ovog vitamina jedite kikiriki, bademe, sjemenke suncokreta i brokulu.

Vitamin C

Vitamin C i bioflavonoidi antioksidansi su koji su potrebni u najmanje 300 metaboličkih funkcija u ljudskom tijelu. Vitamin C je važan za ćelijski oporavak, sprječava infekcije i jača imunitet, a bioflavonoidi imaju antibakterijsku ulogu u tijelu.

Cink

Cink je mineral, ali pomaže u liječenju kože i sprječava nastajanje ožiljaka koje mogu uzrokovati akne. Cink također djeluje i kao antioksidans boreći se protiv štetnih slobodnih radikala, a njegov nedostatak može rezultirati aknama. Izvori ovog minerala su jaja, integralne žitarice, orašasti plodivi i gljive.

Krom

Krom je također mineral, ali pomaže u rješavanju problema sa aknama i smanjenjem upale na koži. Ishrana bogata šećerom može izazvati gubitak kroma u organizmu, pa se preporučuje uzimanje doza od 150 mikrograma na dan kako biste uspjeli u borbi protiv akni.