Strije se javljaju kada pucaju dublji slojevi kože, što je najčešće rezultat naglog debljanja. U nekim slučajevima, ulje sa vitaminom E može pomoći u sprječavanju strija, ali, da biste bili sigurni u njegovu djelotvornost i pozitivan učinak na vašu kožu, posavjetujte se sa vašim doktorom prije nego ga nanesete na tijelo.

Pojava strija

Kada se strije pojave, vanjski sloj kože ostaje netaknut, ali se stvaraju neprivlačna udubljenja kao rezultat kolagenih vlakana koja se protežu. Stručnjaci ističu da su trbuh, bokovi, bedra, stražnjica i grudi dijelovi tijela na kojima se najčešće javljaju strije. Smatrane kao kozmetički problem, strije ne predstavljaju ozbiljne zdravstvene probleme. Prema tvrdnjama stručnjaka, strije obično izblijede vremenom, ali nikada u potpunosti ne nestaju, čak i nakon podvrgavanja tretmanima kao što su laserska terapija i mikrodermoabrazije.

Efekti

Poznat kao tokoferol, vitamin E može pomoći u prevenciji strija. Prema mišljenjima stručnjaka iz te oblasti, doktora James Balcha, ulje bogato vitaminom E se bori protiv strija promovišući elastičnost kože. Kada je vaša koža više elastična, u mogućnosti je da se proteže više, što minimizira cijepanje tkiva, pojave koja vodi do stvaranja ružnih strija. Nažalost, jednom kada se razviju strije, do oštećenja tkiva već je došlo, tako da ulje sa vitaminom E najvjerovatnije neće igrati veliku ulogu u poboljšanju izgleda vaše kože.

Upotreba

Generalno, ljudi koriste vitamin E ulje kao mast ili kao oralni dodatak za prevenciju strija. Razgovarajte sa vašim doktorom kako biste utvrdili tačnu količinu ulja sa vitaminom E koje biste trebali uzimati oralno, pogotovo ako ste trudni ili patite od hroničnih zdravstvenih problema. Nanesite ulje sa vitaminom E na vašu kožu dva puta dnevno, ujutru i navečer, preporučuju stručnjaci. Ljekovita svojstva vitamin E ulja možete poboljšati ako ga pomiješate s drugim sastojcima prije nego ga umasirate u kožu. Prema Narine Nikogosian, autorice knjige “Povratak ljepoti”, kakao maslac pruža odlični hidratantni sastojak koji dobro djeluje u kombinaciji s vitamin E uljem. Drugi prihvatljivi sastojci su ulje od šipurka i slatkog badema.