Redovna higijena i adekvatna njega osnova su za dobro zdravlje i lijep izgled zuba. Ono što je također bitno za zdrave zube i lijep osmijeh je ishrana, odnosno konzumiranje namirnica koje sprječavaju razvoj i djelovanje bakterija u ustima,a uz to i nastajanje karijesa.

Mlijeko i sir

Mlijeko i sir smanjuju izloženost zuba kiselinama i djelotvorni su u sprječavanju nastajanja karijesa. Kada se druge namirnice, kao što su banane jedu u kombinaciji sa mlijekom, mogućnost za stvaranje karijesa je znatno manja nego kada se ova vrsta voća jede sama. Zbog obogaćenosti kalcijem, sir i mlijeko jačaju zubnu caklinu i cjelokupno zdravlje zuba.

Grožđe

Grožđe, zeleni čaj i brusnica u svom sastavu sadrže antioksidanse polifenole koji preventivno djeluju na stvaranje bakterija i sprječavaju njihovo štetno djelovanje na usnu šupljinu.

Celer

Žvakanjem celera štitimo zube, jer utječe na proizvodnju sline koja neutralizira bakterije, uzročnike karijesa. Osim toga, čisti prostor između zuba, što pomaže u borbi protiv karijesa.

Kuhinjska sol

Kuhinjska sol obogaćena fluorom odličan je zaštitinik zuba od karijesa. Ovaj mineral gradi zubnu caklinu i čini je otpornom na kiseline, smanjuje njihovu proizvodnju koju uzrokuju bakterije iz usta i povećava proces remineralizacije.

Voće

Jabuke i citrusno voće sadrže mnogo vitamina C, koji je od velike važnosti za cijelo tijelo, pa i za zube. Nedostatak ovog vitamina može uzrokovati lomljenje kolagena u desnima, učiniti ih mekšim i osjetljivijim, što stvara prostor za ulazak bakterija u njih.