Njega lica uglavnom podrazumijeva upotrebu različitih kozmetičkih preparata i njihovo nanošenje na kožu, ali da li ste znali da način ishrane također može uveliko utjecati na izgled i ljepotu vaše kože? Uvrstite u vaš dnevni meni neku od namirnica koje vam nudimo u nastavku i uljepšajte izgled vašeg lica.

Avokado

Ova vrsta voća puna je eteričnih ulja i vitamina B kompleksa koji njeguju kožu, izvana i iznutra. Niacin, vitamin B skupine, posebno je važan za zdravlje kože, a avokado je prepun ovog vitamina, koji djeluje protiv upala, ublažava iritaciju i crvenilo kože. Jedan avokado sadrži 3.8 mg niacina, 27 % od potrebne dnevne količine.

Mango

Mango sadrži više od 80 % potrebne dnevne količine vitamina A, zbog čega se i svrstava na listu namirnica pogodnih za lice. Ovaj vitamin obnavlja ćelije kože, a njegov nedostatak rezultira suhom kožom. Kao antioksidans, vitamin A se također bori protiv slobodnih radikala koji izazivaju ubrzano starenje kože.

Bademi

Zbog svoje obogaćenosti vitaminom E, bademi se preporučuju kao odličan izbor za lice i ten, zadovoljavajući osnovne potrebe organizma za ovim nutrijentom.

Švapski sir

Mliječni proizvodi su zbog svoje obogaćenosti kalcijem pogodni za kosti i lice, ali selen, koji se nalazi u švapskom siru također ima pozitivno djelovanje na zdravlje. Ovaj mineral u kombinaciji sa vitaminom E bori se protiv djelovanja slobodnih radikala, sprječava kancerogena oboljenja ali i pojavu peruti.

Trešnja acerola

Obična trešnja vas neće opskrbiti dovoljnom količinom vitamina C, što se ne može reći za acerolu, koja će zadovoljiti vašu dnevnu potrebu za ovim vitaminom, te obezbijediti adekvatnu njegu vašoj koži.

Ostrige

Konzumiranjem ostriga, spriječit ćete nastajanje bubuljica, jer u sebi sadrže cink koji uz pomoć vitamina C poboljšava produkciju elastičnog proteina kože.

Krompir

Pojedite jedan pečeni krompir sa ljuskom i obezbijedit ćete sebi 75 % od dnevne potrebe za bakrom. Ovaj mineral u kombinaciji sa vitaminom C i cinkom proizvodi vlakna elastina koji doprinose strukturi kože. Premalo bakra u ishrani može smanjiti sposobnost kože da se izliječi, te da izgleda kruto i beživotno.

Gljive

Bogate su riboflavinom, vitaminom B skupine, veoma značajnim za zdravlje kože, jer utječe na obnavljanje tkiva i otklanjanje nedostataka kože.