Iako je više poznato čišćenje i otklanjanje akni na površini, prava čistoća kože dolazi iznutra. Kao i cijelom tijelu i koži je potrebna hrana i nutrijenti koji će je njegovati i održavati čistom. Jedno od najmoćnijih sredstava za čišćenje akni su zeleni napitci. Ova smjesa u boji je najbolji način da se kombinuju važni nutrijenti koji će nahraniti vašu kožu  i očistiti akne.

Zeleni napitci su djelotvorni, jer sadrže vitalne nutrijente u lahko probavljivoj formi. Ako se ubrajate u skupinu osoba koje ne vole da jedu svježe, odnosno sirovo zelenje u salatama možete i svakodnevnim konzumiranjem zelenih napitaka obezbijediti sebi potrebne nutrijente. Nutrijenti u izmiksanom zelenom lisnatom povrću više su bioraspoloživi od onih u sirovom, odnosno neblendiranom.

Nutrijenti koji se nalaze u zelenom lisnatom povrću

Hlorofil čisti krv, što doprinosi eliminaciji toksina, poboljšava ćelijski metabolizam i ubrzava ozdravljenje

Vitamin A je vitamin koji doprinosi reizgradnji vezivnog tkiva. Uzimanje vitamina A iz hrane kao što je svježi špinat daleko je bolje rješenje od sintetičkih dodataka vitamina.

Sumpor detoksificira, balansira ph u tijelu, smanjuje upalu i bori se protiv infekcije. Mnogo ga ima u lisnatom povrću i veoma je važan nutrijent u borbi protiv akni.

Vitamin K poboljšava boju kože i veoma je djelotvoran u smanjenju ožiljaka i crvenih tragova koji ostaju poslije akni.

Kako napraviti zeleni napitak?

Stavite 100 gr špinata, kelja ili nekog drugog svježeg zelenog, lisnatog povrća u blender. Dodajte 200 gr svježeg ili smrznutog voća kao što su banana, grejp ili ananas. Bobičasto voće je dobro za dodavanje boje i korisnih fitonutrijenata u napitak. Dodajte onoliko tečnosti koliko želite (zavisno od toga koju gustoću napitka preferirate).Voda, svježi sok ili jogurt od kokosa su odličan izbor. Miksajte u blenderu dok se ne dobije glatka smjesa, pa poslužite.

Da biste doprinijeli uklanjanju akni, trebali biste piti ovu vrstu napitka svaki dan, a ako želite da ubrzate proces detoksifikacije, povećajte konzumaciju na 2 ili tri pića dnevno u periodu od tri sedmice.