Losos je vrsta ribe koja može biti divlja, jačeg okusa ili uzgajana, čiji okus je nešto blaži. Boja divljeg lososa varira od tamne do svijetlo crvene nijanse i sadrži veliku količinu omega-3 masnih kiselina. Ove kiseline poboljšavaju moždanu funkciju čovjeka i sprječavaju nastanak Alzheimerove bolesti, pa stručnjaci iz oblasti zdravstva nerijetko preporučuju povećani unos omega-3 masnih kiselina kao što su alfa-linolenska(ALA), eikosapentaenoična(EPA) i dokosaheksaenoična kiselina(DHA).

Osim pozitivnog utjecaja na mozak, ove kiseline su djelotvorne i u prevenciji nastanka i razvoja oboljenja poput artritisa, nekih oblika karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i depresije.

Obzirom da čovjekov organizam nije u stanju da sam sintetizira ove kiseline, neophodan je njihov unos kroz hranu, pa je losos idealno rješenje.

Osim spomenutih omega-3 masnih kiselina, losos je odličan izvor bjelančevina, vitamina A, E, D, B3, B6 i B12 te minerala, selena, magnezija i fosfora.

Oko 100 grama lososa osigurava dnevne potrebe za vitaminom D, više od pola dnevnih potreba za vitaminima B3, B12 i mineralom selenom. Zahvaljujući relativno visokom sadržaju zdravih masti, njegova energetska vrijednost je nešto veća od ostalih riba i preporučuje se kao namirnica koja doprinosi cjelokupnom zdravlju čovjeka.