Losos poboljšava funkciju mozga

Losos je vrsta ribe koja može biti divlja, jačeg okusa ili uzgajana, čiji okus je nešto blaži. Boja divljeg lososa varira od tamne do svijetlo crvene nijanse i sadrži veliku količinu omega-3 masnih kiselina. Ove kiseline poboljšavaju moždanu funkciju čovjeka i sprječavaju nastanak Alzheimerove bolesti, pa stručnjaci iz oblasti zdravstva nerijetko preporučuju povećani unos omega-3 masnih kiselina kao što su alfa-linolenska(ALA), eikosapentaenoična(EPA) i dokosaheksaenoična kiselina(DHA).

Osim pozitivnog utjecaja na mozak, ove kiseline su djelotvorne i u prevenciji nastanka i razvoja oboljenja poput artritisa, nekih oblika karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i depresije.

Obzirom da čovjekov organizam nije u stanju da sam sintetizira ove kiseline, neophodan je njihov unos kroz hranu, pa je losos idealno rješenje.

Osim spomenutih omega-3 masnih kiselina, losos je odličan izvor bjelančevina, vitamina A, E, D, B3, B6 i B12 te minerala, selena, magnezija i fosfora.

Oko 100 grama lososa osigurava dnevne potrebe za vitaminom D, više od pola dnevnih potreba za vitaminima B3, B12 i mineralom selenom. Zahvaljujući relativno visokom sadržaju zdravih masti, njegova energetska vrijednost je nešto veća od ostalih riba i preporučuje se kao namirnica koja doprinosi cjelokupnom zdravlju čovjeka.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*