Povrće Allium roda uključuje vlasac, poriluk, bijeli i crveni luk. Ovo povrće i ljekovito bilje sadrži “organosumporna jedinjenja”, a pokazali su da imaju antioksidativna svojstva koja ih čine zaštitnicima od zdravstvenih stanja kao što su rak i bolesti srca. Ono što mnogima predstavlja problem kada je u pitanju ovo povrće je to što luk uzrokuje loš zadah, jer sadrži spojeve specifičnog mirisa koji se apsorbuju u krvotok i izlaze iz pluća satima nakon što jedete. Ipak, zdravstvene prednosti su neuporedivo veće, a u nastavku saznajte neke od njih.

Iako Allium povrće kao što su luk, vlasac i poriluk ne sadrže značajne količine vitamina i minerala, oni su dobar izvor alil sulfida, jedinjenja koja mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i sprječavanju rasta tumora. Oni, također, sadrže saponine, koji mogu spriječiti tumor i smanjiti holesterol.

Posebno važan nutrijent u Allium povrću je kvercetin. Ovaj protivupalni antioksidans može biti koristan osobama sa upalnim stanjima kao što je artritis. Ljudi koji imaju artritis, posebno reumatoidni, imaju tečnost između zglobova, koja sadrži značajne količine faktora tumorske nekroze (TNF), visoko upalne hemikalije. U studijama, kvercetin je bio u mogućnosti da ograniči upalne efekte TNF-, zbog čega se vjeruje ovim vrstama povrća za sprječavanje i liječenje artritisa. Kvercetin se pokazao djelotvornim u sprječavanju gubitka pamćenja, povezanog s godinama. Ako patite od migrene možda biste trebali da se držite podalje od luka, jer sadrži amino kiselinu koja izaziva migrenu kod nekih ljudi.

Bijeli luk sadrži aplicin, prirodni antioksidans koji može poboljšati zdravlje srca. Spojevi u luku djeluju i kao moćni antioksidansi. Postoje dokazi da on može smanjiti krvni tlak, loši holesterol, kao i nivo homocisteina koji uzrokuje upalu i oštećenja krvnih žila.