Magnezij kao antistresni nutrijent

Magnezij može biti najčešće deficitaran mineral u ishrani, iako dijetetski izvori obiluju ovim nutrijentom.

S obzirom na to da je magnezij antistresni mineral, vrlo je važan za mnoge ljudske funkcije, a potreban je i za izgradnju tjelesnih tkiva, posebno kostiju.

Ključne funkcije magnezija su opuštanje mišića, uključujući i srce, zajedničko djelovanje sa enzimima za obavljanje metaboličkih funkcija, uključujući sintezu proteina, proizvodnju energije i neuromuskularne funkcije.

Djelotvoran je i u prevazilaženju problema sa spavanjem, anksioznosti, menstrualnim grčevima, problemima sa visokim krvnim pritiskom, napadima astme, itd..

Magnezij se uglavnom nalazi u biljnoj hrani, žitaricama, mahunarkama, povrću, orasima, sjemenkama, iako i morski plodovi obiluju ovim mineralom.

Tamno zeleno povrće posebno je bogat izvor magnezija.

Zanimljiva paralela postoji između biljnog hlorofila, zelenog pigmenta bogatog magnezijem koji pretvara sunčevu svjetlost u korisnu energiju koju biljka onda skladišti kao šećer i humanhemoglobin.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*