Magnezij je, po zastupljenosti, četvrti mineral u tijelu čovjeka i neophodan je dobrom, održivom zdravlju. Oko 50 % magnezija u ljudskom tijelu nalazi se u kostima. Ostatak se najčešće nalazi u ćelijama tkiva i organa. Samo 1% magnezija se nalazi u krvi, ali ljudsko tijelo uvijek nastoji da održi normalan nivo magnezija u krvi.Magnezij je potreban za normalno funkcionisanje mišića i nerva, kao i ritmičnost otkucaja srca. Održava zdravim i imunološki sistem, jača kosti, a pomaže i pri regulaciji nivoa šećera u krvi, potičući normalan krvni pritisak, metabolizam i sintezu proteina. Ima pozitivan utjecaj na liječenje poremećaja kao što su kardiovaskularne bolesti, hipertenzija i dijabetes.

Izvori magnezija

Prirodni izvori magnezija su morski plodovi, zeljasto povrće kao što je špinat, te integralne žitarice koje su najčešće glavne komponente zdrave ishrane čovjeka. Neke druge vrste povrća i namirnica koje bi se mogle svrstati u izvore magnezija su paradajz, grah, artičoka, slatki krompir, heljdino brašno, sjemenke tikve, grašak, pšenično brašno, zob, ječam, kukuruza i čokolada. Jedan pšenični hljeb sadrži dva puta više magnezija od bijelog. Možete konzumirati i neke mliječne proizvode kao što su mlijeko i jogurt da biste se opskrbili magnezijem.

Simptomi nedostatka magnezija

Na nedostatak magnezija u organizmu ukazuje bol u vratu i leđima, anksioznost, umor, migrena, slabljenje mišića, grčevi, gubitak apetita, povraćanje, mučnine, nesanica, poremećen ritam srca, proljev i grčenje mišića.Jedan od simptoma nedostatka magnezija je i neizmjerna želja za čokoladom. Obzirom da je čokolada bogata ovim mineralom, često se koristi kao sredstvo za smirenje, odnosno za snabdijevanje organizma magnezijem.

Zdravstvene prednosti magnezija

Magnezij jača nerve, mišiće i kosti, pospješuje sintezu proteina i ćelijski metabolizam. Bitan je za održavanje normalnog rada srca, povoljno djeluje na osteoporozu, astmu, dijabetes, zatvor, bolove u leđima i psihu.

Sprječava astmu

Pacijenti koji pate od astme, unosom magnezija u organizam doprinijet će opuštanju bronhijalnih mišića i na taj način normalizovati disanje.

Održava zdravlje kostiju

Magnezij je direktno povezan sa gustoćom, zbijenošću kostiju. Nedovoljan unos ovog minerala može uzrokovati osteoporozu. Pomaže regulaciji nivoa kalcija u tijelu, zajedno sa vitaminom D, bakrom, cinkom, itd.. Magnezij, kao i kalcij i vitamin D bi se trebao unositi od ranijeg doba odrastanja, obzirom da smanjuje mogućnost oboljenja od osteoporoze u starosti.

Neophodan trudnicama

Odgovarajući unos magnezija za vrijeme trudnoće je djelotvoran pri smanjenju rizika od osteoporoze i povećava nivo tolerancije na bol, olakšavajući pri tom porod i održavajući normalan krvni pritisak trudnicama.

Liječi bolove u leđima i grčeve

Magnezij pomaže pri smanjenju bolova u leđima, opuštajući mišiće i smanjujući njihovu napetost.Pomaže i pri apsorpciji kalcija, što doprinosi liječenju kostiju. Odgovarajućim unosom magnezija ćete riješiti problem sa grčevima u nogama.

Sprječava srčani udar

Nedostatak magnezija rezultira srčanim oboljenima koja mogu imati fatalan ishod. Magnezij sprječava nepravilan rad srca i štiti ga od mnogih oštećenja. Smiruje nerve, sprječava probleme kao što su povraćanje, grčevi, želučane tegobe, nadutost i zatvor.

Sprječava dijabetes i reguliše krvni pritisak

Magnezij reguliše nivo šećera u krvi i održava normalan krvni pritisak. Hipertenzija je jedan od glavnih razloga srčanog napada, a ljudi sa visokim krvnim pritiskom najčešće imaju nedostatak magnezija. Zbog toga je jako bitno konzumiranje hrane bogate ovim mineralom.

Proizvodi kolagen

Magnezij igra veliku ulogu u stvaranju proteina koji se polahko transformišu u kolagen. Kolageni su proteini koji prirodno nastaju i najčešće se nalaze u vlaknastim tkivima kao što su tetive, ligamenti i koža. Također se nalazi i u rožnici, kostima, crijevima, hrskavici i krvnim žilama.

Održava normalno funkcionisanje mokraćnog mjehura

Mnoge žene koje imaju problema s mjehurom i učestalim mokrenjem, odgovarajućim unosom magnezija u organizam bi mogle doprinijeti rješenju ovih problema.

Preporučena doza i nuspojave<a

Zdravstvene prednosti i važnost ovog minerala za čovjeka nisu baš široko poznati, pa ga većina zanemaruje u svojoj ishrani. Odraslim osobama se preporučuje 250-350 mg magnezija dnevno.

Nuspojave pri konzumiranju magnezija su rijetke, ali preveliki unos često dovodi do proljeva, jer u sebi sadrži laksative.
Ukoliko se snabdijevate magnezijem kroz hranu, male su šanse za ovakve nuspojave. Osobe sa oboljenjima bubrega bi se trebale posavjetovati sa doktorom prije uzimanja dodatka magnezija.