Mahune zbog svog okusa i prilagodljivosti drugim namirnicama zauzimaju značajno mjesto u svakodnevnoj prehrani, a ne mogu se zanemariti ni njihove zdravstvene prednosti, jer u sebi sadrže mnoštvo korisnih nutrijenata.

Vitamin K je mineral neophodan za mineralizaciju kostiju, a mahune obiluju ovim nutrijentom kao i drugim vrstama koje imaju povoljan utjecaj na srce. Obogaćenost željezom ovo povrće čini povoljnim za žene koje u reproduktivnoj dobi imaju problema sa nedostatkom ovog minerala.

Osim vitamina K i željeza, mahune sadrže i omega-3 masne kiseline, kalij, vitamine B1, B2 i niacin; proteine koji izgrađuju mišiće, te triptofan, aminokiselinu koja doprinosi dobrom i kvalitetnom snu.

Zbog svoje niskokalorijske vrijednosti, mahune su idealan izbor i za osobe koje žele da se riješe suvišnih kilograma.

Odličan su izvor i prehrambenih vlakana koja imaju važnu ulogu u redovnom pražnjenju crijeva, zbog čega se toksične supstance kraće zadržavaju u organizmu, što utječe na smanjenje rizika od mnogih zdravstvenih problema.

Bogate su fitonutrijentima, karotenoidima luteinom i zeaksantinom koji imaju protivupalno djelovanje, a poznate su i po visokom sadržaju bjelančevina.