Za biljku maslačak vjeruje se da je nastala u području Centralne Azije i naturalizirana je u mnogim dijelovima Evrope, Sjeverne Amerike i polutropske regije, uključujući i Mediteran. To je vrlo izdržljiva biljka koja raste svugdje na poljima i livadama.

Cvjetovi zlatno-žute boje javljaju se na kraju šuplje stabljike, od kasnog proljeća do rane jeseni. Puni su slatkog, mirisnog nektara koji privlači pčele.Potpuno odrasla biljka dosegne 45 cm u visinu.

Zdravstvene koristi

Svježi listovi maslačka, cvjetni vrhovi i korijen sadrže vrijedne sastojke za koje se zna da imaju anti-oksidanse koji sprječavaju oboljenja.

Svježi listovi sadrže vrlo malo kalorija, pružajući samo 45 kalorija u 100 grama. Također su dobar izvor prehrambenih vlakana.

Korijen maslačka, kao i drugi dijelovi biljke, sadrži gorke kristalne spojeve poznate kao taraxacin, kao i oštru smolu, taraxacerin. Nadalje, korijen sadrži inulin (ne inzulin) i levulin. Zajedno, ovi spojevi su zaslužni za različita terapeutska svojstva biljke.

Svježi maslačak obezbjeđuje oko 30 % od preporučenog dnevnog unosa vitamina A i jedan je od najboljih izvora tog vitamina. Vitamin A je važan vitamin rastvorljiv u masti i antioksidans, potreban za održavanje zdravlja kože i vida.

Njegovi listovi puni su brojnih, za zdravlje korisnih flavonoida, kao što su beta karoten, alfa karoten, lutein, kriptoksantin i zeaksantin. Potrošnja prirodnih namirnica bogatih vitaminom A i flavonoidima (karoteni) pomaže tijelu da se zaštiti od raka pluća i usne šupljine. Zeaksantin ima foto-filtrirajuću funkciju i štiti retinu od UV zraka.

Biljka je dobar izvor minerala kao što su kalij, kalcij, mangan, željezo i magnezij. Kalij je važna komponenta ćelijskih i tjelesnih tečnosti, koja pomaže u regulisanju rada srca i krvnog tlaka. Željezo je neophodno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a mangan tijelo koristi kao ko-faktor za antioksidacijski enzim, superoksid dismutazu.

Također je bogat mnogim vitalnim vitaminima, uključujući folnu kiselinu, riboflavin, piridoksin, niacin, vitamin-E i vitamin-C koji su neophodni za optimalno zdravlje. Vitamin-C je snažan prirodni antioksidans, a zeleni dio maslačka pruža 58% od preporučene dnevne doze vitamina C.

Maslačak je vjerovatno najbogatiji biljni izvor vitamina K koji ima potencijalnu ulogu u izgradnji koštane mase,
promovisanjem osteotrofskih aktivnosti u kostima. Također, ima važnu ulogu u liječenju Alzheimerove bolesti, ograničavanjem oštećenja neurona u mozgu.