Meso i zdravlje

Obavezno uključite meso u vašu ishranu, ali naravno nemasno i u umjerenim količinama. U nastavku saznajte koje nutrijente ova namirnica sadrži u sebi i koliko može doprinijeti vašem cjelokupnom zdrvastvenom stanju.

Meso poput govedine bogato je proteinima, ali ova vrsta mesa može sadržavati i puno zasićenih masti, tako da se uvijek preporučuje odabir najmanje masnih komada mesa.

Proteini vam mogu pomoći da održite zdravu tjelesnu težinu, povećate mišićnu masu, a da pri tom duže osjećate sitost. Pored toga što je dobar izvor proteina, meso sadrži i druge važne hranjive tvari, uključujući željezo, cink i vitamine B skupine, B6, B12, i niacin.

Konzumiranjem manje masnog, proteinima bogatog mesa, možete doprinijeti smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i uravnoteženosti šećera u krvi, što može smanjiti rizik od dijabetesa.

Vitamini B6 i B12 mogu poboljšati memoriju, a vitamin B6 je uključen i u stvaranje dopamina, neurotransmitera raspoloženja koji može smanjiti PMS simptome.

Oba, niacin i cink sprječavaju probleme s vidom; niacin štiti od katarakte, a cink pomaže u sprječavanju i liječenju makularne degeneracije. Cink, vitamin B12 i željezo doprinose zdravjlu kose, a samo željezo vam daje snagu.

Imajte na umu da ako imate giht, crveno meso može povećati mokraćne kiseline u tijelu i pogoršati stanje, pa čak i nemasne komade mesa treba umjereno jesti.

Riboflavin u mladoj, manje masnoj govedini može pomoći u borbi protiv migrene, ali kod osjetljivih osoba, starije, dimljeno ili konzervirano meso može biti okidač za migrenu.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*