Ako imate problema sa viškom kilograma i ne znate koja hrana bi mogla biti najpogodnija za vas, pokušajte sa nekim od namirnica u nastavku i doprinesite vitkijem izgledu vašeg tijela.

Jabuka

Uvijek čuvajte jabuku u vašoj torbi kako biste mogli prigristi nešto zdravo između obroka. Niskokalorične i bogate vlaknima, jabuke će vas zasititi i zadovoljiti vašu potrebu za slatkim voćem.U nedavnom istraživanju Univerziteta na Floridi dokazano je da suhe jabuke također mogu pomoći u gubitku tjelesne težine. Žene koje su jele 200 gr suhih jabuka dnevno za godinu dana izgubile su na težini i smanjile holesterol. Istraživači smatraju da bi antioksidansi i pektin (vrsta vlakana) mogli biti odgovorni za ove prednosti, te naglašavaju da bi svježe mogle biti još učinkovitije.

Tikva

Nema sumnje da je tikva dobra za vaše zdravlje. 200 gr skuhane tikve obezbjeđuje 214 posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina A i trećinu od preporučene dnevne doze vitamina C. Što se tiče kalorijske vrijednosti, poprilično je niska, sadrži samo 80 kalorija po porciji od 200 gr.

Kelj

Kelj je povrće prepuno izotiocijanata koji pomaže tijelu da pojača svoju detoksikacijsku snagu, a osim toga ima mnogo vitamina i vlakana. Možete ga konzumirati kao sastojak salate ili skuhati sa drugim vrstama povrća. Po obroku sadrži 110 kalorija i 6 grama vlakana.

Kupus

Sa 17 kalorija po porciji od 200 gr, kupus je idealna namirnica za osobe koje žele da smršaju.Naribajte kupus, mrkvu i brokulu, stavite u procesor za hranu i izmiksajte. Pospite maslinovim uljem, dodajte malo soli i bibera i konzumirajte kao salatu, što je odličan dodatak uz piletinu. Osim što je pogodno za mršanje, ovo povrće je poznato i po svojoj djelotvornosti u sprječavanju raka dojke, pluća i debelog crijeva.