Uporno pokušavate da kontrolišete svoju ishranu kako biste se riješili suvišnih kilograma ili održali normalnu tjelesnu težinu, a nikako vam ne uspijeva? Da li ste se ikada zapitali da ste možda skloni nekim lošim navikama koje sabotiraju vaš trud i ne dopuštaju da se pomjerite s mjesta? Ukoliko ne znate prepoznati vaše loše navike, nudimo vam pomoć u nastavku.

Čuvanje kaloričnih, neodoljivih grickalica na stolu

Teško je odoljeti iskušenju kada vas bode direktno u oči, pa nemojte ostavljati čokoladice, čips ili neke druge neodoljive grickalice na stol, ispred tv-a, jer ćete na taj način unijeti mnogo više kalorija u vaš organizam nego što je potrebno. Učinite sebi uslugu i ostavite ove vrste grickalica na mjesta koja su daleko od vaših očiju, npr. u neki od vaših kuhinjskih pretinaca, a neka njihovo mjesto na stolu zauzmu jabuke ili neka druga vrsta voća.

Preskakanje doručka

Možda mislite da preskakanje jednog cijelog obroka kao što je doručak doprinosi smanjenju vaše tjelesne težine, ali stručnjaci smatraju da jutarnje objedovanje više doprinosi gubitku suvišnih kilograma, nego propuštanje istog. Osim toga, osobe koje redovno doručkuju obezbjeđuju svom organizmu više vlakana, kalcija, vitamina A i C, riboflavina, cinka i željeza, a manje masti i dijetetskog holesterola. Možda zato što se za doručak najviše jedu žitarice koje su pune vitamina i minerala ili voće koje je prirodno bogato nutrijentima. Ne možete jesti odmah nakon što ustanete iz kreveta? Ne brinite, doručak ne mora biti prva stvar koju uradite nakon što se probudite svakog jutra, ali se potrudite da, kada jedete, to bude nešto što će vas održati nekoliko sati, a najbolji izbor je hrana bogata vlaknima i proteinima.

Prekidanje jela

Jedete sami za stolom, gledate tv, uzimate svoj mobitel, pišete poruku, igrate igricu ili pregledate interesantne sadržaje na nekoj od društvenih mreža. Sve navedene aktivnosti odvlače vašu pažnju od jela, pa zaboravite koliko ste pojeli, da li ste siti ili ne. Ovo vas može natjerati da u tom momentu ili možda kasnije pojedete i više nego što je vašem organizmu bilo potrebno.

Nesvjesno grickanje namirnica iz pakovanja

Ako jedete čips, bombone, čokoladice ili neke druge slasne grickalice iz vrećice u kojoj su upakovane, vrlo je lahko pojesti mnogo veću količinu od normalne, a da toga niste ni svjesni. Ključni korak pri gubitku težine je obraćanje pažnje na količinu namirnica koje jedete, pa je zbog toga dnevnik ishrane vrlo efektivan. Izvadite iz vrećice količinu hrane za koju smatrate da vam je odgovarajuća i na taj način kontrolišite unos kalorija u vaš organizam.

Usputno objedovanje

Ako imate naviku da jedete u autu ili za radnim stolom dok obavljate neki poslovni zadatak, vrlo je lahko unijeti suvišne kalorije u organizam, pa pokušajte da izdvojite nekoliko minuta i mirno, za stolom pojedete svoj dnevni obrok.