Savjeta za mršanje i pravilan način ishrane nikada ne može biti dovoljno, pa vam u nastavku nudimo nekoliko vrsta namirnica koje će vam pomoći da sagorite dnevne kalorije u vašem tijelu.

Jaja

Jaja su super protein. Ona sadrže svih devet esencijalnih amino kiselina potrebnih vašem tijelu. Mnoga istraživanja su pokazala da se osobe koje jedu jaja za doručak duže osjećaju sitim, smanjuju ukupni dnevni unos kalorija i gube na težini. Također, dokazano je ja da jutarnji obroci bogati proteinima smanjuju apetit tokom dana.

Cimet

Cimet je moćni sastojak koji sagorijeva masti, poboljšava metabolizam, pomaže tijelu da blokira apsorpciju glukoze i poboljšava djelovanje inzulina da očisti šećer iz krvi. Dokazano je da usporava pražnjenje želuca, što stabilizuje šećer u krvi, usporavajući njegov put do tankog crijeva.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je bogato polifenolnim spojevima koji se bore protiv bolesti i pružaju kardiovaskularnu zaštitu. Posebno su djelotvorne brusnice, jagode i borovnice. Studije su pokazale da ove vrste voća smanjuju debljanje, inhibiraju akumulaciju masti, imaju protivupalna, te antidijabetičarska svojstva.

Đumbir

Često nazivan “univerzalnim lijekom,” đumbir ima protivupalno, antihipertenzivno, glukoza-nadražujuće i stimulativno djelovanje na gastrointestinalni trakt. Ovaj začin ublažava glad, povećava sagorijevanje masti, a može se koristiti kao prirodni lijek za probleme s probavom, što uključuje zatvor, nadimanje, podrigivanje i mučninu.

Zeleni čaj

Kada je u pitanju gubitak kilograma i sagorijevanje masti, zeleni čaj ima brojne prednosti. Kofein u zelenom čaju jača potrošnju energije i oksidaciju simpatičkog nervnog sistema, dok se polifenoli suprotstavljaju refleksnom padu u odmarajućoj metaboličkoj stopi koju obično prati gubitak težine.