Svakodnevnim vježbanjem, ali i zdravim načinom ishrane, bez velike muke možete postići željenu tjelesnu težinu, pa vam u nastavku nudimo listu namirnica koje su vrlo ukusne, a sadrže malu kalorijsku vrijednost.

Bilje

Svježe ili suho, bilje vam može pomoći da se riješite suvišnih kilograma, pa zaboravite na kalorične sosove i preljeve za salatu i odlučite se za one koji su jednako dobrog okusa, ali sa mnogo manje kalorija. Jedan češanj bijelog luka može dati poseban okus vašem jelu i ima 4 kalorije, tačno onoliko koliko ima 10 grančica svježeg peršuna. Jedna kašikica mljevene paprike, currya ili cimeta sadrži oko 6 kalorija, dok je sušeni ili svježi kopar bez kalorija.

Voće

Voće kao što su mandarine, narandže, lubenica, limun, breskve, jagode i kupine pripadaju listi namirnica sa najmanje kalorija i neizostavan su dio mnogih dijeta.

Povrće

Postoji mnogo vrsta povrća koje će doprinijeti probavi i učiniti da vaše tijelo sagori više kalorija nego što vi ustvari i konzumirate jedući ove vrste namirnica. Pokušajte sa mrkvom, krastavcima, brokulom, paradajzom, celerom, kupusom, zelenom salatom ili špinatom.

Kafa

Kafa je sigurno najomiljeniji jutarnji napitak koji ima izrazito malo kalorija. Da, crna kafa bez šećera, mlijeka ili šlaga ima samo jednu kaloriju i to je nešto što trebate imati na umu sljedeći put kada se ispred vas nađe šoljica ovog kofeinskog napitka.

Bjelance

Bjelance je još jedna ukusna namirnica koja ne sadrži mnogo kalorija. Jedno tvrdo skuhano bjelance sadrži samo 16 kalorija, što znači da dnevno možete pojesti dva ili tri komada, bez da ugrozite vašu tjelesnu težinu.

Grah

Skuhani grah ima samo 25 kalorija po porciji (100 gr), dok se u leći nalazi duplo od ove količine. To znači da ćete, kombinacijom kreativnosti i kulinarskih vještina, odnosno miješanjem ove dvije namirnice sa prethodno spomenutim biljem, obezbijediti sebi ukusno jelo, sa vrlo malo kalorija.