Brzo mršavljenje – da li je to stvarno moguće i sigurno? U nastavku ćete naći važne aspekte koje trebate imati na umu ukoliko pokušate izgubiti težinu u kratkom vremenu na prirodan i zdrav način.

Vaša očekivanja

Vaše zdravlje treba biti glavni prioritet. To znači da, ukoliko želite izgubiti težinu u kratkom vremenu, trebate to učiniti na način koji neće štetiti vašem tijelu. Najbolji način za to je da imate realna očekivanja prije nego što počnete sa dijetama i vježbama.

Važno je da ostanete uravnoteženi i da ne budete opsjednuti s gubitkom kilograma. Prebrz gubitak težine može usporiti tjelesni metabolizam što može prouzrokovati mnoge nepoželjne posljedice. Dakle, imajte realnu perspektivu na vaše napore da smršate ili ćete sami sebe sabotirati.

Piti vodu

Jedan od najboljih savjeta za gubljenje težine brzo je da morate piti puno vode. Greška je ako mislite da vodu mogu zamijeniti sportska pića, mliječni ili neki drugi napitci. Ta pića sadrže veliki broj kalorija što vam neće pomoći da izgubite težinu. Voda nema kalorija, tako da je možete piti kada god želite. Također, unos vode će u određenoj mjeri smanjiti vaš apetit.

Izbjegavajte jednostavne ugljikohidrate

Jednostavne ugljikohidrate, koji se nalaze u hljebu i šećeru, treba izbjegavati ukoliko želite izgubiti težinu. Konzumiranjem jednostavnih ugljikohidrata povećava se nivo šećera u krvi, što povećava količinu šećera koja se pretvara u mast.

Vježba

Uvjerljivo najvažniji dio brzog gubitka kilograma je vježba. Što više vježbate, više ćete kalorija sagorjeti. Najbolje su kardiovaskularne vježbe, kao što su trčanje, plivanje ili vožnja bicikla.

Kada je vježba u pitanju, jako je bitno ne pretjerati, što može izazvati ozljede. Važno je skoncentrisati se i raditi vježbe na pravilan način. Svaka uspješna seansa vježbanja će vas motivisati da i dalje vježbate.

Napomena: prije svake tjelesne aktivnosti trebate se zagrijati a ukoliko osjetite bolove ili vrtoglavicu prestanite sa vježbama.